Fuld erstatning til minkavlere og langsigtet politisk plan for varige arbejdspladser

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Print Friendly, PDF & Email

Minkavlerne bør få fuld erstatning efter reglerne for ekspropriation, og der skal udarbejdes en politisk plan for et fremtidssikret erhvervsliv i de berørte kommuner, mener formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Den 4. november 2020 traf regeringen beslutningen om at lukke ned for et helt erhverv i Danmark for at forhindre spredningen af en muteret coronavirus blandt mink. Hurtigst muligt skal mellem 15-17 millioner mink aflives fordelt på 1139 minkfarme i Danmark hovedsageligt placeret i Nord-og Vestjylland.


– Lige nu bliver menneskers livsværk afviklet. For mange er det generationers hårde slid, som fra den ene dag til den anden bliver lukket. Det er dybt tragisk for de berørte ejere, medarbejdere og deres familier. Derfor bør Christiansborg sikre, at alle minkavlere får fuld erstatning efter reglerne om ekspropriation, når man om kort tid skal forhandle en aftale om hjælp til minkavlerne, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Det tegner dystert for fremtidens erhvervsliv i de berørte områder, hvis man ikke sætter ind politisk, advarer han.

– Sundhed og sikkerhed skal selvfølgelig sættes først i en verdensomspændende pandemi. Regeringens beslutning om at aflive alle danske mink viser med al tydelighed situationens alvor. Når det er sagt, må jeg på det kraftigste anbefale, at man hurtigst muligt udarbejder en klar og fremtidssikker plan for arbejdspladser og erhverv i de berørte områder. Det her må ikke betyde, at der bliver færre arbejdspladser uden for de store byer, så vi skal hurtigst muligt i gang med at finde nye veje for de erhverv, som i disse dage bliver afviklet, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

– Vi har at gøre med en gruppe mennesker, hvis arbejde er en livsstil. Den foretagsomhed, initiativrigdom og iværksætterånd må vi ikke tabe på gulvet, og derfor har vi behov for at kanalisere deres kompetencer ud i fremtidig vækst og varige arbejdspladser.

Ifølge tal fra DR er det danske pelsdyrerhverv direkte katalysator for 6.000 arbejdspladser. Mink udgør Danmarks tredjevigtigste dyr i dansk landbrug med en eksport for flere milliarder årligt. Koncentrationen af minkfarme er størst i Vestjylland, hvor især Ringkøbing-Skjern og Holstebro er vigtige kommuner i erhvervet. Minkenes mutation af coronavirus har derudover fået konsekvenser for syv kommuner i Nordjylland, der fra fredag den 6. november har fået indført omfattende restriktioner og en reel nedlukning af landsdelen.