Frihedsfest 2020 bliver hele Nordjyllands fejring af friheden

Billedet er fra Alsang fra 1940, som Aalborg Stadsarkiv har givet os lov til at bruge. Fotokrediteringen er "Foto: Harry Dalby, Aalborg Stadsarkiv"
Print Friendly, PDF & Email

Befrielsen markeres med gudstjeneste og stor koncert med danske topnavne.

Den 4. maj 2020 klokken 20.36 er det præcis 75 år siden, frihedsbudskabet lød i radioen – Danmark var frit efter fem års besættelse under 2. Verdenskrig. Det skelsættende jubilæum skal markeres i Nordjylland med en storslået fejring af den frihed, vi nyder i dag under titlen Frihedsfest 2020.

Hele Nordjyllands fest
Frihedsfesten 2020 bliver hele Nordjyllands fejring af friheden med begivenheder dagen igennem, og det hele kulminerer om aftenen I Aalborg, hvor der vil være frihedsgudstjeneste i Budolfi Kirke, stort fane- og lysoptog gennem byens gader, der leder de deltagende ned til havnen, hvor der vil være alsang, taler og til sidst en stor, gratis koncert med blandt andre Pernille Rosendahl og Shaka Loveless. Flere kunstnere vil blive præsenteret i løbet af foråret.

“Frihedsfesten er en fejring, hvor der skal være plads til både eftertænksomhed, sorg, stolthed og glæde – ja ligefrem jubel! Til glæde for alle nulevende generationer og til ære for alle, der har kæmpet, alle der kæmper lige nu og dem, der i fremtiden vil kæmpe for vores demokrati, frihed og fællesskab,” siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen, der er en del af styregruppen bag Frihedsfest 2020.

De små synger
Om formiddagen bliver der blandt andet Alsang for skolebørn på Gammeltorv i Aalborg, arrangeret af Folkekirkens Skoletjeneste, hvor alle nordjyske skoler kan tilmelde sig. Om eftermiddagen bliver der sendt en alsangsstafet rundt gennem alle de nordjyske kommuner arrangeret af Aalborg Stift.

“Alle nordjyder er velkomne til denne frihedsfejring. Derfor arrangerer vi lokale alsangsarrangementer i alle nordjyske kommuner. Den 4. maj vil der således blive sendt en stafet af alsang rundt i hele regionen, som slutter med den store frihedsfest i Aalborg,” siger biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro.

Friheden fejres over hele regionen
Dagen igennem vil Forsvaret, Hjemmeværnet og Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum lave udstillinger med mere rundt omkring i gaderne i Aalborg, ligesom flere andre museer og kulturinstitutioner i hele regionen vil åbne dørene med gratis entré og sætte fokus på besættelsen og befrielsen i Nordjylland.

“Frihedsfesten er en fejring af fortidens helte, men det er også en fejring af den frihed, vi lever i og værner om den dag i dag. Derfor er det naturligt at nordjydernes frihedsfest har et islæt fra vores militære verden, som den ser ud i dag, men også som den så ud under 2. Verdenskrig,” siger garnisonskommandant og oberst Jess Møller Nielsen.

Alle kan være med
Med arrangementer i alle regionens kommuner og til slut en stor frihedsfest i Aalborg er der rig mulighed for, at alle nordjyder kan tage del i fejringen af 75-året for befrielsen.

Samtidig vil TV2 Nord dække dagens begivenheder direkte, så alle nordjyder kan blive en del af fejringen – også hjemmefra. TV-stationen vil ligeledes sætte fokus på emnet frihed og krigens historie gennem en række nye programmer fra den 9. april og frem til den 4. maj.

“Frihedsfesten bliver et af landets største arrangementer i forbindelse med fejringen af befrielsen, og det kommer for alvor til at sætte Nordjylland på landkortet den dag. For nogen vil fejringen være mindefuld. For andre vil den åbne øjnene for den store historiske begivenhed, befrielsen er, og det er vigtigt for os at være med til at bringe den historie frem i en nutidig sammenhæng,” siger direktør ved TV2 Nord Mikael Justesen.

Frihedsfesten er støttet af Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond, Club Nord og ARF-Multimedier, Aars.

Styregruppen bag Frihedsfest 2020 er:
Thomas Kastrup-Larsen, Borgmester i Aalborg Kommune
Henning Toft Bro, Biskop over Aalborg Stift
Jess Møller Nielsen, Oberst og garnisonskommandant
Mikael Justesen, direktør ved TV2 Nord