Fremtidsfuldmagt- derfor er den vigtig

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, der giver en eller flere personer bemyndigelse til at disponere på dine vegne, i tilfælde af at du ikke selv kan disponere over din økonomi og/eller personlige forhold. Fuldmagten kan oprettes i dag, men den vil være inaktiv indtil den dag, hvor du selv bliver ude af stand til at disponere.

En fremtidsfuldmagt er et praktisk og privatretligt alternativ til det værgemål du automatisk får fra det offentlige. Ved hjælp af en fremtidsfuldmagt kan du således selv bestemme, hvem der skal disponere på dine vegne. Samtidigt undgår du at skulle ind i det tunge værgemålssystem, hvor Statsforvaltningen vælger, hvem der skal være din værge. 

Hvad kan man bestemme i en fremtidsfuldmagt?

Du skal selv vælge en eller flere personer til at varetage dine økonomiske og/eller personlige forhold, hvis du i fremtiden ikke kan klare dette selv. Disse personer vil altså blive dine fremtidige fuldmægtige.

De førnævnte økonomiske forhold kan f.eks. være adgangen til at indgå betalingsaftaler med banken, sælge fast ejendom mv. Personlige forhold kan være adgangen til at søge om offentlig hjælp, herunder hjemmepleje mv.

Hvem bør oprette en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er særligt brugbar for personer, der er diagnosticeret med eksempelvis en demenssygdom. Her kan man altså tidligt i et sygdomsforløb selv vælge den person, som man ønsker, skal sørge for ens forhold, når man ikke længere kan magte denne opgave selv.

Hermed ikke sagt, at det udelukkende er mennesker med demens der have gavn af en fremtidsfuldmagt. Faktisk bør alle overveje at oprette en fremtidsfuldmagt, selvom man på nuværende tidspunkt ikke er syg. På den måde kan man sikre sine økonomiske og personlige forhold i tilfælde af eventuelt senere sygdom eller ulykke.

Det er muligt at du allerede har oprettet en generalfuldmagt. Denne er fortsat gyldig, selvom loven om fremtidsfuldmagter trådte i kraft d. 1/9-2017. Det vil dog stadig være en god idé at få oprettet en fremtidsfuldmagt, da man ved hjælp af den nye ordning får en langt større sikkerhed for, at fuldmagten senere hen kan anvendes som det var hensigten.

Hvordan oprettes den?

En fremtidsfuldmagt skal laves og underskrives digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret. Det gøres ved hjælp af det digitale tinglysningssystem. Her logger du ind med NemID for at oprette denne.

Herefter skal fuldmagten vedkendes for en notar på et dommerkontor. For at finde dit nærmest dommerkontor kan du se på www.domstol.dk. Der betales i denne sammenhæng et gebyr på kr. 300 til notaren.

Når det senere er nødvendigt at bruge fuldmagten, skal den sættes i kraft via Statsforvaltningen. Dette gøres efter en anmodning fra enten fuldmagtsgiver eller fuldmagtshaver.

Vigtige overvejelser og beslutninger 

Når der oprettes en fremtidsfuldmagt, er der mange vigtige overvejelser, du som fuldmagtsgiver skal gøre dig.

Det er vigtigt, at du vælger en eller flere person(er), som du har 100% tillid til. Hvis du udvælger flere personer til du fremtidsfuldmagt, er det vigtigt at afgøre, om disse skal være sideordnede eller subsidiære i forhold til hinanden. Du skal herudover også vælge om det skal være muligt for den fuldmægtige at give fuldmagten videre.

Herefter skal du afgøre, hvilke forhold, du ønsker, de/den fuldmægtige skal kunne disponere over på dine vegne. 

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.