Fredslyset kommer til Trekroner på onsdag d. 29. november

Billede fra tidligere år, hvor fredslyset kom til Trekroner Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Fredslyset kommer til Trekroner på onsdag d. 29. november

Traditionen tro vil fredslyset komme til Trekroner og kirken i Haverslev onsdagen før 1. søndag i advent, hvilket i år er den 29. november. Igen i år vil en flok børn og voksne med spejderne i spidsen bære ilden med fakkeltog fra skolen op til Haverslev Kirke. 

-En af spejderlederne henter den levende flamme på en p-plads i Aalborg, hvortil den er ankommet med en anden frivillig chauffør. Herfra går det til Trekronerskolen, hvor omkring 50-60 spejdere, deres familier og andre interesserede vil tænde fakler med fredslyset og gå i samlet fakkeloptog til kirken i Haverslev, fortæller sognepræst i Haverslev Sogn, Skræm Sogn og Bejstrup Sogn Inger Øeby Pedersen.

I stilhed og med eftertænksomhed ind i advent 

Billede fra tidligere år, hvor fredslyset kom til Trekroner Foto: Privat

I Haverslev Kirke vil fredslyset brede sig til flere lys og lyse op i kirkerummet, ude hos flere familier og på Trekronerskolen.

-I Haverslev kirke vil vi tænde andre lys med fredslyset, holde en lysandagt og i stilhed tænke på det kristelige budskab. Det har de tidligere år været en meget smuk, dyb og livsbekræftende oplevelse at være i kirken ved arrangementet, hvor vi tager imod fredslyset. Og det håber vi naturligvis også, at det bliver i år den 29. november, slutter sognepræsten og smiler.  

Den fælles march fra Spejderhuset i Trekroner til Haverslev kirke den 29. november starter kl. 19.00.

Billede fra tidligere år, hvor fredslyset kom til Trekroner Foto: Privat

Om Fredslyset – En flamme bliver til et hav af lys

Fredslyset er blevet tændt i Fødselsgrotten i Betlehem ved den flamme, som altid brænder der.

Fredslys-traditionen opstod i Østrig i 1986. Hvert år får den østrigske radio ORF (Österreichischer Rundfunk) fløjet et Fredslys ind fra Fødselsgrotten i Betlehem til Wien.

Efter en økumenisk gudstjeneste i Wien tager spejdere og gilde-medlemmer årets Fredslys med hjem for at sende det rundt i deres eget land. Fra begyndelsen gik de østrigske spejdere ind i arbejdet, og det er nu primært spejderne, der henter og bringer Fredslyset ud i Østrig og Europa. Til stafetten i Europa bruges både tognettet og privatbiler. I flere lande er det nu blevet til et samarbejde mellem spejderne og Sct. Georgs Gilderne.

Udbredelsen af Fredslyset går af en rute fra Wien over Frankrig, England, Skotland og til Irland. En anden rute fra Wien går gennem Tyskland nordpå til Skandinavien og Østeuropa. Siden 1996 er det lykkedes at få Fredslyset bragt ud i Danmark og videre til Sverige, Norge og Finland.

Stafetten i Danmark udgår i ugen før 1.søndag i advent fra Roskilde og Århus, hvor der begge steder afholdes arrangementer, inden stafetten sættes i gang. Spejdere og gilde-medlemmer inviterer mange steder i Danmark til forskellige aktiviteter i forbindelse med modtagelse og videregivelse af Fredslyset. F.eks. bringes det videre i olielamper, flagermuslygter, fakler eller lignende og foræres til hospitaler, plejehjem, borgmestre, børneinstitutioner, kirker, arresthuse, krisecentre m.fl., der så tænder adventskranse, julelys, alterlys og lignende med flammen fra Betlehem.

I Danmark har Sct. Georgs Gilderne valgt at modtage og videregive Fredslyset uden nogen form for politisk, religiøs eller anden bagtanke, men en gave hvor budskabet er:

Fred på jorden

Et lys for fællesskab

Et lys for forståelse

Et lys for fred og venskab

Et lys for tolerance

Et lys for nødlidende og ensomme

Et lys for aktivt arbejde

En gave som skal lyse op i adventstiden

En gave til dig så du kan tænde et lys til glæde for andre 

Kilde: Sct. Georgs Gilderne