Flot placering til Jammerbugt som friluftskommune

Overnattende i de nye shelters ved Haverslev Havn kan nyde udsigten over vandet. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Flot placering til Jammerbugt som friluftskommune

Jammerbugt Kommune får en fjerdeplads i Friluftsrådets netop udkomne analyse af danske kommuners friluftsfaktor. I 2023 er der blandt andet opdateret friluftsfaciliteter i Ryå og langs Limfjorden.

Jammerbugt Kommune er stærk på friluftsfronten. Det var konklusionen, da Friluftsrådet for første gang analyserede de danske kommuners friluftsfaktor for to år siden, og det er konklusionen igen, nu hvor den anden rapport over de enkelte kommuners forudsætninger og indsats i forhold til friluftsliv, netop er udkommet.

Begge år indtager Jammerbugt Kommune en delt fjerdeplads som friluftskommune ud af landets 98 kommuner.

Ved Haverslev Havn er der til sæson i år blandt andet opsat 3 nye shelters, hvoraf et er handicapvenligt. Foto: Jammerbugt Kommune

I den første hovedkategori ”forudsætninger” markerer Jammerbugt Kommune sig i den seneste analyse blandt andet ved at ligge på 8. pladsen, når det kommer til samlet naturareal med 27.340 hektar og på en 5. plads når det kommer til statsejet naturareal, fordi godt en tredjedel, 9.219 hektar, er statsejet og dermed for det mestes vedkommende offentligt tilgængeligt.

Danmarksmester i formidling

Når det kommer til den anden hovedkategori, nemlig indsatsen for at gøre naturarealerne tilgængelige, markerer Jammerbugt Kommune sig særligt med en andenplads indenfor antallet af kommunale formidlingsfaciliteter – en placering, som bliver til en førsteplads, hvis der tælles pr. 10.000 indbyggere.

Derudover figurerer Jammerbugt Kommune på en 7. plads, når det kommer til kommunalt ejede friluftsfaciliteter pr. 10.000 indbyggere og en 9. plads, når det kommer til rekreative ruter med 1096 km. I alt. Alle friluftsfaciliteter i Jammerbugt Kommune er listet på sitet udinaturen.dk.

Ildsjæle gør lokalområdet tilgængelige

Placeringen er både berettiget og velfortjent, mener formand for Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget, Helle Bak Andreasen. Hun nævner den store indsats som i Jammerbugt Kommune lægges af lokalsamfund, for at gøre nærområdernes smukke spots tilgængelige:

”Vi kan være stolte over vores fine placering, som også skyldes det utrættelige arbejde fra kommunens mange ildsjæle. Vores aktive lokalsamfund har mange steder bidraget med at gøre de smukkeste spots tilgængelige ved at opsætte bålhytter, legepladser og andet. Senest har folkene bag Ryå Oplevelsesplads skabt gode handicapvenlige forhold her”.

Sæson 2023: Limfjordslandet

Næstformand i Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget, Kiki Bach, nævner det løbende fokus der kræves, for at statistikkernes faciliteter år efter år er indbydende. Seneste runde er taget langs Limfjorden.

”Frilufts- og formidlingsfaciliteter er åbne invitationer til at bruge al Jammerbugts dejlige natur, og vi oplever, at der bliver taget imod den. Derfor er vores fokus fra kommunens side også at holde øje opdatere. Til denne sæson er blandt andet shelters og andet udstyr i Limfjordslandet blevet kigget efter og fornyet til glæde for eksempelvis kajakroere og folk på den nationale cykelrute, Limfjordsruten.”

Alle friluftsfaciliteter i Jammerbugt Kommune kan findes på: udinaturen.dk

En komplet liste over Limfjords-indsatsen i Jammerbugt Kommune 2023:

  • Gjøl Havn: 2 nye bænke, 3 info-tavler
  • Shelterpladsen Gjøl Bjerg: 2 nye shelters, 1 nyt muldtoilet, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 1 info-tavle, 1 ny skraldespand
  • Shelterpladsen Tøtterne: 2 nye shelters, 1 nyt muldtoilet, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 1 info-tavle, 1 ny skraldespand
  • Attrup Havn: 1 ny bænk, 1 nyt bordebænkesæt, 3 info-tavler
  • Haverslev Havn: 3 nye shelters, heraf 1 handicapvenligt shelter, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 4 nye info-tavler, 1 ny skraldespand

LÆS OGSÅ: Tyve stjal trailer og mange effekter fra værksted