Flere tager bilen på sommerferie i år – det skal du huske, når du kører selv

Omkring halvdelen af de danskere, der tager til udlandet for at holde sommerferie, vælger bilen som transportmiddel. Foto: PR.

Hver anden dansker overvejer at rejse udenlands i sommerferien, og med corona i baghovedet forventes flere at tage bilen. Husk at give bilen et ferietjek inden afgang.

En ny undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark viser, at halvdelen af danskerne overvejer en udlandsrejse denne sommer. Ifølge tal fra FDM plejer over halvdelen af de danskere, der normalt rejser udenlands i deres sommerferie, at køre selv, og i år forventes endnu flere at vælge bilen.

-- annonce ---


– Mange danskere er stadig i tvivl om, hvorvidt de tør tage til udlandet, men bilen giver en tryghed, fordi man kan bare køre hjem, når man vil, og man behøver ikke at booke noget på forhånd. Den fleksibilitet vil mange prioritere, og derfor forventer vi også, at bilen bliver ekstra populær i år, siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Tjek bilen igennem inden køreferien

Når bilen skal pakkes og gøres klar til en tur sydpå, er der en række ting, man bør være opmærksom på, før man sætter sig bag rattet og kører ned gennem Europa. Det er fornuftigt at give bilen et ferietjek, så den er godt rustet til de mange kilometer og de høje temperaturer. 

– Hvert år er der mange danskere, der kommer hjem med revner i ruden efter en tur ned i Sydens varme. Varmen får glasset til at udvide sig, og derfor er risikoen større, for at et stenslag revner, i meget varme temperaturer, forklarer Carina Bukkehave, der er direktør hos bilrudespecialisten Carglass, der anbefaler, at man gennemgår følgende tjekliste med gode råd til en ferieklar bil.

1. Tjek væskebeholdningen

Før afgang bør du tjekke op på bremse-, sprinkler- og koblingsvæske samt motorolie. De fleste væsker kan købes på tankstationer undervejs, hvis man løber tør, men motorolien er essentiel for, at bilen ikke brænder sammen. Sluk bilen i et kvarters tid, før du måler olieniveauet med en lille pind. Se eventuelt i instruktionsbogen til bilen, hvordan oliebeholdningen bør være i din bil.

2. Tjek forruden

Har du fået et stenslag i forruden, risikerer du, at det udvikler sig til en større revne, inden du er hjemme igen. Tjek derfor ruden igennem ved at pudse den grundigt, så du bedre kan se eventuelle stenslag. Opdager du et, er tommelfingerreglen, at stenslag, der ikke er større end en tokrone kan repareres – ellers bør ruden udskiftes.

3. Tag dæktrykket

Når hele familien og al dens oppakning bliver lastet, skal dækkene kunne klare presset. Dæktrykket skal derfor være en anelse højere end sædvanligt. Så sørg for, at dækkene ikke mangler luft. Det ideelle dæktryk for den enkelte bil, finder du i bilens manual.