Fjorden ved Gjøl rykker ind i børnehave

Foto: Privat

Fjorden ved Gjøl rykker ind i børnehave.

Som en ejendomsmægler ville kalde “et stenkast fra fjorden” ligger Gjøl SI i de smukkeste omgivelser ved Limfjorden. Derfor var det også nærliggende at inddrage fjorden som tema, da de tre børnegrupper i børnehaven skulle erhverve nye navne til deres stuer.

Børnene på Gjøl har som en naturlig del af deres opvækst adgang til et fantastisk læringsmiljø, som også inddrages aktivt i børnenes hverdag både i og udenfor institutionslivet.

-- annonce ---


Derfor valgte børnehavens personale at have et særligt fokus på fjorden i en periode ved at skabe et kreativt og lærerigt univers med udgangspunkt i børnenes nærområde.

Herved var der ønske om at skærpe børnenes de 3-6 åriges opmærksomhed og skabe et tilhørsforhold til de nye navne: Muslingerne (3-4 år), Søstjernerne (4-5 år) og Krabberne (5-6 år).

De alsidige aktiviteter i dagene op til navngivningsdagen bestod bl.a. af gåture til fjorden med fund af materiale, som senere skulle inddrages som inspiration til undersøgelse og samtale.

I de kreative processer til udsmykning på børnenes stuer og alrum blev der både tegnet, malet, klippet og klistret flotte og farverige fisk, blæksprutter, søstjerner og krabber, alt imens ny viden bredte sig omkring dyrenes navne og levevis.

Hallen ved Gjøl skole blev inddraget, hvor leg og motorik afspejlede fjordtemaet, da alle skulle være fisk, som svømmede i fjorden og desværre blev fanget i et fiskenet.

Tungen skulle holdes lige i munden med krabbegang over det store gulv og der blev roet med en kammerat i en robåd. Pulsen kom op med hurtigløb for at finde havdyr og der blev danset og sunget til musik. Endeligt er der traditionen tro fællessang i børnehaven hver fredag formiddag, hvor de tre børnegrupper mødes og synger. I denne periode lærte børnene sangene bl.a. “De tre små fisk”, “Krabbesangen”, “Blæksprutten Olsen” og “Ro, ro din båd”. Disse sange blev også sunget på den store navngivningsdag.

Da dagen for de nye navne kom, var der ved ferniseringen nye skilte over dørene til stuerne og en rød snor, som børnene fik lov at klippe over. Derpå fik de hver nye symboler med havdyr til deres egen garderobe, hvorefter de alle samledes for at fejre ved at synge om livet ved hav og fjord.