Fidos foder kan give salmonella: Nu kommer Fødevarestyrelsen på kontrol
Mennesker og dyr kan blive syge med salmonella fra kæledyrsfoder. Derfor tager Fødevarestyrelsen på besøg i bl.a. foderfabrikker og dyrehandler for at vejlede og samle prøver til laboratoriet – for at se, om der er styr på forebyggelse og bekæmpelse af salmonella, oplyser de i en pressemeddelelse.
Godbidder til hunde og katte som tyggeben og grisetryner kan være inficeret med salmonellabakterier – og i værste fald gøre både dyr og ejer alvorligt syge.
Omkring 1.000 danskere bliver hvert år konstateret smittet med salmonella hos lægen, mens det reelle antal sandsynligvis ligger på 7-8.000 smittede. Salmonellabakterier bliver typisk spredt gennem fødevarer som f.eks. kød eller krydderurter fra udlandet, men kan også skyldes kæledyrsfoder.
– Ligesom at der ved stationerne til bland-selv-slik er plastikhandsker og skeer, så man ikke spreder bakterier til de næste i køen, er det en god idé at håndtere foderbuffeten i den lokale dyrehandel med samme hensyn, forklarer enhedschef Lene Mølsted Jensen.
I forbindelse med kampagnen vil Fødevarestyrelsen tage en række foderprøver med hjem til laboratoriet, for at få et bedre overblik over, hvor udbredt salmonella er i dyrefoder.
– Foderprøverne skal give os viden, så vi kan begrænse smitten og hvis vi er heldige, finder vi ikke noget. Salmonella kan især være farligt for sårbare personer som f.eks. ældre eller børn, der ofte er i tæt kontakt med hunde eller katte, tilføjer Lene Mølsted Jensen.
Både fysiske dyrehandlere, webshops, foderfabrikker og importører af dyrefoder kan se frem til besøg fra Fødevarestyrelsen i forbindelse med kampagnen.
Undgå salmonella fra kæledyrsfoder
Hvis du vil undgå smitte med salmonella i hjemmet, anbefaler Fødevarestyrelsen at:
- rense madskålen jævnligt
- vaske hænder, når du har rørt ved dyrefoder.