Er boligen klar til de lune og lyse tider?

Stemningsbillede af bolig med vinduer fra Velfac

Sommeren står for døren, og det er tid til at gå huset efter i sømmene. Her kommer vinduerne ikke mindst til deres ret i løbet af de lange og lyse dage.

Men hvordan tager du de rette forholdsregler og holder dine vinduer flotte og funktionelle? Det er der stribevis af gode råd til, så vinduesproducenten Velfac har samlet nogle af de bedste.

-- annonce ---

Sommerens lune stunder med masser af dagslys giver dig optimale betingelser for at give boligen et kærligt udvendigt eftersyn. På grund af vinduernes daglige ibrugtagen og eksponering for vind og vejr er der nemlig god grund til at holde dem ved lige.

Spørger man Peer Bertelsen, der er salgschef hos Danmarks største vinduesproducent Velfac, er det nu, du skal sætte ind og give vinduerne et eftersyn oven på vinterens og det tidlige forårs omskiftelige vejr.

– Husk, at jo mere du forsømmer vinduesvedligeholdelsen, jo mere øger du risikoen for, at vinduernes levetid forkortes. Du risikerer dermed, at der kan opstå råd i trækarme, trækgener og varmetab, ligesom åbne/lukke-funktion og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt, forklarer han.

Gå vinduerne efter i sømmene og husk rengøringen
Har du ikke fået tjekket dine vinduer i løbet af foråret, bør du først og fremmest starte med en grundig rengøring. Det er vigtigt, at vinduerne holdes fri for skidt og snavs, så vidt det er muligt.

Det gælder ikke kun ruderne, men alle vinduets øvrige dele, indvendigt såvel som udvendigt. Har vinduet f.eks. klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs mv. hobe sig op i årets løb og spærre for luftgennemstrømningen – og det skaber et dårligere indeklima.

Rengør ruder, rammer og karme med en fugtig klud, som du eventuelt tilsætter lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Rengøringsmidlet må dog ikke indeholde ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, der kan tære unødigt på vinduets materialer.

– I forbindelse med rengøring af ruderne kan afspændingsmiddel eventuelt tilsættes, og dermed undgår du, at kalkpletter sætter sig fast på glasset, råder Peer Bertelsen.

Smør mekanikken 
Når du alligevel er i gang med at gå vinduerne efter i sømmene, bør du også tjekke, om de mekaniske dele og lister trænger til smørelse. Igen afhænger dette af faktorer som anvendelse og placering i huset.

– Brug en syrefri olie som eks. symaskineolie, der egner sig godt til smøring af alle bevægelige hængsler og beslag. Blot et par dråber ca. et par gange om året er som regel nok til at holde dem fuldt funktionsdygtige. Du skal til gengæld undgå at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider. Her vil olien nemlig forhindre den friktion, der kræves, for at vinduet kan holde sig åbent af sig selv, fortæller Peer Bertelsen.  

Gummilisterne, der skal sikre, at vinduerne slutter tæt, har også godt af en omgang smørelse. Er listerne f.eks. begyndt at revne eller på anden vis blevet utætte, koster det ekstra på varmeregningen, hvis ikke du gør noget ved det. Smør dem derfor med silikone, nøjagtig som du gør med vinduesviskerne på en bil. Det holder dem bløde og smidige og forhindrer, at de revner eller sprækker, så vinduet ikke længere slutter helt tæt.  

Plej med tætning og maling  
Er vinduerne af ældre dato, kan du med fordel overveje udskiftning eller tætning af fugerne. Utætte fuger kan nemlig give trækgener og resultere i varmetab, hvilket kan ses på varmeregningen, fortsætter Peer Bertelsen: 

– Du bør altid tjekke, hvordan fugerne omkring vinduerne har klaret sig hen over vinteren, samt hvorvidt rammerne måske kan trænge til en gang maling. Er fugerne f.eks. begyndt at revne eller på anden vis blevet utætte, kan det både blive generende og dyrt, når huset ikke kan holde rigtigt på varmen.

I mange boliger er eks. trævinduer en smuk og charmerende detalje, som giver boligen personlighed og stil. Men charmen aftager lidt, hvis malingen er revnet og sprækket pga. vejret. Samtidig er det skidt for træet, fordi fugten trænger ind og danner råd. Derfor bør du sørge for at male og pleje dine vinduer med jævne mellemrum. Her har vejret ligeledes stor betydning for, hvor godt resultatet af dit malerarbejde bliver, understreger Peer Bertelsen:

– Fugtigt og koldt vejr i løbet af efteråret, vinteren og det tidlige forår giver dårligere indtrængning og tørring. Efterfulgt af sommerens direkte sol kan dette give rynker og skader i malingen, fordi overfladen tørrer for hurtigt. Netop derfor er forsommeren, hvor det generelt er lunt og tørt, et ideelt tidspunkt at male vinduerne. Husk også, at det frem for alt er godt at sætte projekterne i gang nu, hvor dagene med dagslys er længst.

– Hvis dine vinduer er af ældre dato, kan der også være begyndende råd i rammerne eller punkterede ruder, som der skal tages hånd om. Her kan du overveje, om det simpelthen var en idé at få skiftet vinduerne til en ny model, der både er energibesparende, giver bedre indeklima og tilfører nyt liv til facaden. Vælger du f.eks. en variant med ramme i træ/alu, sparer du ikke kun penge på varmeregningen fremover. Du slipper også for at bruge ligeså meget tid på vedligehold i fremtiden, da du bl.a. ikke behøver at male rammerne, runder han af.