ForsideJammerbugtEnergistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst...

Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst hhv. Jammerbugt

Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst hhv. Jammerbugt

Energistyrelsen åbner i dag den fjerde udbudsrunde af tilladelser til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2. Udbuddet omhandler tre områder nær den danske kyst, hhv. Jammerbugt, Lisa og Inez, oplyser de i en pressemeddelelse.

Ansøgninger uploades til den offentlige service Filkassen. Privat link til upload fås ved henvendelse til ccs-lagring@ens.dk. Ansøgningsfristen for udbuddet er 6. marts 2025.

Se materialet vedr. de udbudte områder til efterforskning og CO2-lagring.

Informationsmøde om ansøgningsprocessen den 15. januar

Energistyrelsen indkalder potentielle ansøgere til informationsmøde om ansøgningsprocessen onsdag den 15. januar kl. 10:30 til 11:15. Informationsmødet vil blive holdt virtuelt og være på engelsk.

På mødet vil Energistyrelsen informere om vilkårene og processen for at søge om tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2.

Tilmelding for mødedeltagelse

Tilmelding er nødvendig og foregår ved at sende en mail med navn og organisation / tilhørsforhold til ccs-lagring@ens.dk. Deltagelse er gratis.

Flere efterforskningstilladelser allerede uddelt

Det kommende udbud af tilladelser til efterforskning og potentiel lagring af CO2 er ikke det første af sin slags; i februar 2023 gav Klima-, Energi- og Forsyningsministeren tre efterforskningstilladelser til lagring af CO2 offshore, og i juni 2024 tre efterforskningstilladelser til lagring af CO2 i undergrunden på land ved hhv. Havnsø, Rødby og Gassum.

I september 2024 åbnede desuden en ny udbudsrunde for det tidligere udbudte område ved Thorning, hvor de indkomne bud er under evaluering.

Fakta om CO2-lagring

  • En tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2 har to hovedfaser; en efterforskningsfase og en lagringsfase. Efterforskningsfasen kan vare op til 6 år, hvor formålet er at efterforske og vurdere, om undergrundsforholdene er egnede til sikker lagring af CO2, samt hvor stor lagringskapaciteten er. Hvis et lager betragtes som egnet, har indehaveren fortrinsret til at ansøge om at lagre CO2. En eventuel lagringstilladelse kan vare op til 30 år med mulighed for forlængelse. Omkring 20 år efter nedlukning af lagringsfaciliteterne leveres området tilbage til staten.
  • Det aktuelle udbud gælder tre kystnære områder i Danmark – Jammerbugt, Lisa og Inez. Områderne er blandt flere, der er udpeget af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), fordi de geologiske forhold i netop de områder er særligt velegnede til lagring af CO2 i undergrunden.
  • Der er allerede foretaget en strategisk miljøvurdering af områderne for at sikre, at eventuel lagring kan foregå miljømæssigt forsvarligt. Projekter og aktiviteter i forbindelse med efterforskning og lagring, herunder boringer med videre, skal desuden miljøvurderes konkret.
  • Udbuddet er den del af en række tidligere afholdte udbud i Danmark. Ifølge Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark af 20. september 2023 skulle 8 områder udbydes inden udgangen af 2023. Af samme aftale fremgår det, at staten, gennem Nordsøfonden, deltager med et ejerskab på 20 procent i alle efterforsknings- og lagringstilladelser.
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER