Efter mange hjemmearbejdsdage: 700.000 danskere opfordres til at tjekke deres befordringsfradrag

Foto: Skattestyrelsen.
Print Friendly, PDF & Email

Skattestyrelsen opfordrer borgerne til at tjekke den aktuelle forskudsopgørelse. Coronapandemiens hjemmearbejdsdage betyder, at mange bør justere fradraget for transport mellem hjem og job for at undgå restskat.

Cirka 1,2 millioner danskere benytter hvert år befordringsfradraget, også kaldet kørselsfradraget, og det gør det til et af de mest benyttede fradrag i Danmark. Men for mange borgere har hjemmet i høj grad været arbejdsplads i månedsvis under coronakrisen. Og så kan befordringsfradraget ikke bruges.

– Coronapandemien har ændret mange danskeres arbejdssituation. Derfor kan det være en rigtig god ide at forholde sig til forskudsopgørelsen. For man er ikke berettiget til befordringsfradrag, når man arbejder hjemmefra, det kræver, at man har kørsel til og fra arbejde, siger underdirektør Karoline Klaksvig.

Kan blive dyrt at glemme 
I perioden fra januar til oktober i år er der løbende foretaget ændringer i omegnen af en halv million danskeres befordringsfradrag blandt andet via TastSelv og arbejdsgiverindberetninger. Derimod har cirka 700.000 danskere ikke gjort noget – og nogle af dem risikerer et skattesmæk, hvis befordringsfradraget burde have været nedjusteret på grund af hjemmearbejdsdage. Og det kan blive dyrt at glemme at justere fradraget, forklarer Karoline Klaksvig:


– For de danskere, der har et årligt befordringsfradrag på 40.000 kr. og derover, kan det blive til ca. 900 kr. i skattesmæk per måned, de ikke har kørt til og fra arbejde, siger hun. 

– Coronapandemien ser også ud til at påvirke økonomien næste år, derfor vil jeg opfordre til, at man husker at opdatere forskudsopgørelsen, hvis der sker store forandringer af ens økonomi, siger Karoline Klaksvig.

Forskudsopgørelsen for 2021 åbner 17. november. Ifølge Skattestyrelsen bør man overveje, om befordringsfradraget skal rettes, hvis man allerede nu ved, at man kommer til at arbejde mere hjemmefra end før coronakrisen.

Vil man ændre dette års forskudsopgørelse, er det ved at være sidste udkald, men det kan stadig nås, hvis man f.eks. vil justere befordringsfradraget for i år. Arbejdstagere har ret til befordringsfradrag for alle typer lønnet arbejde, hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde, altså 12 kilometer hver vej. Retten til befordringsfradraget gælder, uanset om man benytter bilen, toget, bussen eller sin cykel. 

Skattestyrelsen
Skattestyrelsen blev etableret den 1. juli 2018, da SKAT blev lukket og erstattet af syv nye styrelser. Skattestyrelsens opgave er at sikre, at borgere og virksomheder betaler korrekte skatter og afgifter. Ved omtale, der vedrører perioden efter 1. juli 2018, vil det være faktuelt forkert at omtale Skattestyrelsen som SKAT.