Dette er hvad du bør vide om kort med kredit

Arkivbillede

Er du også fristet til at anskaffe dig et kreditkort? Det kan være, at du aldrig har haft et kreditkort før og gerne vil have den ekstra frihed, der følger med kortet. Eller du er måske allerede den heldige ejer af et kreditkort, men er i tvivl om, du har det helt rigtige kort til dit behov. Ligegyldigt hvad din bevæggrund er, så kan du læse mere om kort med kredit her.

Hvad er et kreditkort?

Der er en væsentlig forskel på kreditkort og andre typer kort som eksempelvis Dankort. Med et kreditkort bliver betalingen for dit køb nemlig ikke trukket på din bankkonto med det samme. Du opnår i stedet en kredit, ved at bruges kreditkortet som betalingsmiddel.

-- annonce ---

Ved at ansøge om et kreditkort laver du samtidig en aftale med udstederen af kortet om, at du ønsker en kredit. Det kan være, at du i aftale skriver under på, at du har mulighed for at bruge op til 50.000 kroner. Der bliver i aftalen ofte lagt op til, at der som minimum skal betales en vis procentdel tilbage hver måned. Det kan eksempelvis være, at du skal betale minimum 2 eller 3 procent af det skyldige beløb. Som regel har du selv stor indflydelse på, hvor meget du ønsker at betale tilbage hver måned. Du kan derfor betragte kreditkortet som en form for kassekredit, hvor der skal afdrages på.

Låneksempel: Eff.rente 17,1 %, 15.000,- o/12 mnd, kostnad: 1.323, Totalt: 16.323

Køb på kredit

Når du handler med et kort med kredit, får du kredit, som ordene også afspejler. Typisk vil kredittiden på købet være op til 45 dage. Der er en god grund til, at kredittiden lige ender på 45 dage. Betalingerne på et kreditkort bliver oftest opgjort per den 15. i måneden. Her medtages alle de køb, der er foretaget en måned tilbage i tid. Det samlede beløb, der skyldes for denne periode, bliver opkrævet per den 1. i næstkommende måned. Det giver en kredittid på op til 45 dage.

Renter på kreditkort

Når det kommer til renter på et kreditkort, er der ikke nogen fast regel. Det er derimod forskelligt fra kortudsteder til kortudsteder, hvordan de vælger at skrue deres produkter sammen. Hvis man skal sige noget overordnet, så kan man sige, at der som oftest ikke løber renter på for den første 45 dages periode. Det vil sige, at selve købs og betalingsdelen med et kreditkort giver dig en rentefri kredit. Derimod kan der være renter på, hvis du ikke vælger at indfri hele eller dele af det skyldige beløb med det samme. Du kan altså vælge at forlænge kreditten udover de oprindelige 45 dage. Det er oftest i denne forlængede periode, der beregnes renter. Men det er som sagt forskellige fra den ene kortudsteder til den anden. Så det er noget af det, du bør være opmærksom på, når du sammenligner tilbud om kreditkort.

Er kreditkort noget for alle

Et kreditkort er ikke noget alle og enhver kan få udstedt. Du kan ikke få et kreditkort, hvis du er registreret i RKI eller Debitor registret. En registrering disse steder giver automatisk en udelukkelse fra at kunne oprette et kort med kredit, da du i sagens natur er registeret som ikke værende kreditværdig. Hvis du ønsker et få et kreditkort, skal du ansøge kortudsteder om at få et kort. De vil så vurderer, om du kan få kortet med den tilhørende kredit.

Kreditkort med fordele

Der findes mange steder, hvor du får ekstra fordele, hvis du vælger et kreditkort. Det skyldes at kortudstederen forsøger at differentiere sig og derved lave deres kreditkort mere attraktivt. Nogle kortudstedere har derfor fået lavet deciderede kundeklubber eller fordelsprogrammer, som Remember Mastercard. Det vil sige, at udover den kredit som et kreditkort sikrer dig, får du endnu flere fordele. Som eksempler på fordele kan nævnes, at du kan få kontante rabatter i nogle forretninger og ved handel i nogle online butikker. Det kan også være, at de har inkluderet forsikringer i deres kortpakke. Du skal være opmærksom på, at disse fordele kun træder i kraft, hvis du også vælger at bruge deres kort, når du betaler.

Ulemper ved kreditkort

Træerne vokser dog som bekendt ikke helt ind i himlen. Der er også nogle ulemper, hvis du vælger at bruge et kreditkort. Den første ulempe er, at der ofte er lagt et transaktionsgebyr på selve betalingen med kreditkort. Dette transaktionsgebyr er tit større end et tilsvarende gebyr, hvis du i samme butik betaler med eksempelvis Dankort.

Hvis du gerne vil bruge dit kreditkort i en hæveautomat for at få adgang til kontanter, koster dette ofte et gebyr. Tit er kortet også dyrere at anvende i forhold til andre typer af kort, hvis du bruger kreditkortet til at handle på internettet.

Kreditkort i udlandet

Hvis du vælger at bruge dit kreditkort på ferie i udlandet, bør du være opmærksom på, hvilket beløbsgrænse, der er på dit kreditkort. For hvis du booker en bil eller et hotelværelse, vil der ofte blive reserveret et beløb på dit kort. Dette beløb tæller med i det samlede forbrug. Også selvom beløbet ikke nødvendigvis bliver hævet på kortet.

Vil du vide mere om kreditkort? Læs mere på kredittkort info.