ForsideBrovstDetektor-jagt på en mark ved Tranum - Ungdomsskolens detektorhold fandt Danefæ i...

Detektor-jagt på en mark ved Tranum – Ungdomsskolens detektorhold fandt Danefæ i første forsøg

Detektor-jagt på en mark ved Tranum – Ungdomsskolens detektorhold fandt Danefæ i første forsøg

”Metaldetektor” – en ny aktivitet i Jammerbugt Ungdomsskoles efterårsprogram, kom flyvende fra start, da det første hold tog hul på detektor-jagten på en mark ved Tranum.

Håbet var selvfølgelig at finde et eller andet, men et 2000 år gammelt spænde fra jernalderen, havde Jammerbugt Ungdomsskoles metaldetektorhold alligevel ikke sat næsen op efter, da de tirsdag d. 26. september, tog den allerførste tur.

Det var 13-årige Ida Nørager fra Hjortdal, der fandt en del af en såkaldt fibel – et spænde som i oldtiden hørte til kvindedragten.

Idas fund: Del af fibel – et spænde fra oldtiden. Foto: Jammerbugt Kommune

”Det havde en lidt anden form, end det søm, som jeg allerede havde fundet, så jeg gik hen for at tjekke, om det var noget særligt. Da jeg hørte, at det var så gammelt, at det var danefæ og skulle indleveres på museum, tænkte jeg bare ”what!”, fortæller Ida.

Idéen til at sætte detektorjagten på efterårets aktivitetsprogram fik Jammerbugt Ungdomsskole fra kollegerne i Brønderslev. Aktiviteten lever op til flere af de kategorier, som kendetegner en god ungdomsskole-aktivitet, fortæller viceungdomsskoleleder, Henrik Laursen

”Det skal være sjovt og socialt, og så lægger vi også vægt på, at der er et element af noget fagligt i vores aktiviteter. Det må man sige, at der er i en tur med metaldetektor, hvor deltagerne helt konkret får muligheden for at forske i jorden under os og finde historiske genstande. Det var fantastisk at se interessen lyse ud af deltagernes ansigter. At der så var bid i første hug, var jo ekstra dejligt”.

Udstyret til en detektorjagt består af en metaldetektor, en pin-pointer og en skovl pr. person. Der er plads til 8 deltagere på et hold. Foto: Jammerbugt Kommune

At vække interessen for historie

Den hurtige afklaring på om Idas fund var et søm eller danefæ, kom i stand, fordi metaldetektor-jagten var sat på programmet i samarbejde med Nordjysk Detektorforening, som stillede både udstyr og viden til rådighed. Med sine ”gæsteoptrædener” ønsker foreningen netop at gøre unge interesserede i historie, fortæller formand Martin Sonne-Schmidt.

”For mange af os i foreningen vakte detektoren den historiske interesse, og det kan den måske også komme til for de unge. Alt hvad du finder i jorden, har jo en historie – om det er en fibel fra oldtiden eller en kapsel fra en Saltum-sodavand, så fortæller det noget om fortiden og de mennesker, der har levet,” beskriver formanden.

For Ida Nørager er det i hvert fald ikke sidste runde med metaldetektoren. Findelønnen, når fiblen indleveres, bliver sikkert ikke mere end højst et par hundrede kroner, men det er heller ikke det vigtige, synes hun:
”Det er ret vildt at tænke på, at der gik én rundt med spændet for så lang tid siden. Jeg har altid interesseret mig for historie, og nu gør jeg det endnu mere. Jeg overvejer også at købe min egen metaldetektor”.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER