ForsideJammerbugtDet nordjyske affaldsselskab Nordværk går selskabsgørelse i møde med solid økonomi

Det nordjyske affaldsselskab Nordværk går selskabsgørelse i møde med solid økonomi

Print Friendly, PDF & Email

Det nordjyske affaldsselskab Nordværk går selskabsgørelse i møde med solid økonomi

På trods af et underskud på minus 10,9 millioner kroner sidste år er det nordjyske affaldsselskab Nordværk I/S godt rustet til næste års selskabsgørelse af sine to affaldsenergianlæg i hhv. Aalborg og Hjørring.

Det nordjyske affaldsselskab Nordværk I/S realiserede i 2023 et underskud på minus 10,9 millioner kroner, mens hvile-i-sig-selv-kapitalen, som offentligt ejede forsyningsselskaber typisk operer efter, landede på 244,8 millioner kroner.

2023 var et travlt år hos Nordværk, som i dag betjener omkring 450.000 nordjyske borgere og virksomheder og er det tredjestørste affaldsselskab i Danmark. Her fik man blandt andet overdraget en række affaldsopgaver fra fire af selskabets seks ejerkommuner, nærmere bestemt Aalborg, Hjørring, Jammerbugt og Rebild. De overdragede opgaver dækker alt fra fx affaldsindsamling, drift af genbrugspladser til håndtering af farligt affald.

Forberedelsen til opgaveoverdragelsen har krævet en del benarbejde, og derfor kommer sidste års minus på bundlinjen ikke bag på adm. direktør hos Nordværk, Thomas Lyngholm:

– Da vi i sin tid lagde budgettet for 2023, var den politiske beslutning om overdragelsen af affaldsopgaver ikke endeligt fastlagt, og det gjorde det selvsagt svært at lægge et budget. Når det er sagt, så havde vi en forventning om, at opgaveoverdragelsen – og dermed også de dertilhørende omkostninger – ville komme på et tidspunkt. Så selvom resultatet for 2023 er mindre tilfredsstillende, så er det på ingen måde overraskende.

I forbindelse med overdragelsen af de mange opgaver fik Nordværk ved årsskiftet overdraget mere end 250 medarbejdere fra ejerkommunerne.

– Vi gik fra at være ca. 260 medarbejdere i Nordværk til at være mere end 500. Og det krævede selvsagt en del ressourcer at klargøre alt fra de fysiske rammer til at forberede onboarding, da vi jo nærmest fordoblede antallet af medarbejdere fra den ene dag til den anden, siger Thomas Lyngholm. 

Rustet til selskabsgørelse

Fra den 1. januar 2025 skal alle affaldsenergianlæg i Danmark ifølge ny lovgivning selskabsgøres. Det gælder også Nordværks to energianlæg i hhv. Aalborg og Hjørring, der fra årsskiftet overgår fra at være en del af et interessentskab (I/S) til at blive et aktieselskab (A/S). Affaldsselskabets ejerkommuner vil fortsat eje Nordværks energianlæg, men selskabets to affaldsenergianlæg skal fremover konkurrere med private aktører og andre kommunale affaldsenergianlæg. Ifølge Thomas Lyngholm har forberedelsen til den nye situation ligeledes krævet en del benarbejde:

– Selskabsgørelse er ikke bare et spørgsmål om at sætte I/S eller A/S foran selskabets navn. Det er en gennemgribende øvelse, som for vores vedkommende har krævet et stort strategisk og organisatorisk arbejde, der stadig foregår i dag med henblik på at gøre vores energianlæg klar til at skulle ud at konkurrere på markedet, siger han og tilføjer, at Nordværk er godt rustet til den kommende selskabsgørelse og konkurrenceudsættelse:

– Der er god økonomi i begge vores anlæg. Herudover har vi i flere år brugt mange ressourcer på at specialisere os inden for velvalgte nicheområder og varetager i dag opgaver indenfor fx patologisk og klinisk risikoaffald, farligt affald, shredderaffald og slam. Derfor står vi i dag står på et særdeles solidt økonomisk fundament og føler os godt rustet til den kommende konkurrenceudsættelse, fortæller han slutteligt. 

Om Nordværk

Nordværk er Danmarks tredjestørste affaldsselskab og beskæftiger ca. 550 medarbejdere. Selskabet er ejet af seks nordjyske kommuner: Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg.

I et stærkt fællesskab bidrager Nordværk til den grønne omstilling med fokus på klima og miljø til gavn for ejerkommuner, borgere og virksomheder i Nordjylland. Nordværk servicerer 450.000 borgere og virksomheder i det nordjyske og er ansvarlig for affaldsindsamlingen og driften af genbrugspladserne i Hjørring Kommune, Aalborg Kommune, Brønderslev Kommune, Rebild Kommune og Jammerbugt Kommune.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER