Danskerne ´glemmer´ at træne op til skiferien

Fotograf: Willem de Meyer.
Print Friendly, PDF & Email

Selvom manglende træning er en af de helt store årsager til, at hele 33 procent af danskerne kommer til skade på ski, så undlader størstedelen at træne op til skiferien, viser en ny undersøgelse fra Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring….
.
Af Klaus Hansen

Sol, sneklædte tinder og ski under fødderne—det perfekte billede for de mange danskere, der hvert år drager på skiferie i både Sverige, Norge og Alperne. Desværre ender hele 33 procent af de skirejsende med at få ødelagt deres ferie, fordi de kommer til skade på skiferien:

“Vi danskere har det nok med at være lidt for optimistiske, når det kommer til vores grundform. Mange træner ikke hele året, men tror alligevel, at de bare kan klikke ned på skiene og løbe derudaf, som om man ikke havde bestilt andet hele året. Men sådan forholder det sig desværre ikke helt, og det betyder, at rigtig mange får ødelagt deres skiferie på grund af manglende træning,” siger Mikkel Bonde, fysioterapeut og skadebehandler hos Mølholm Forsikring, der er en del af Gjensidige Forsikring. 

I undersøgelsen fra Kantar Gallup viser det sig, at hele 57 procent ikke træner op til skiferien. Og hele 13 procent har oplevet at få ødelagt en skiferie på så alvorlig vis, at de måtte droppe at stå på ski resten af ferien.

“Der er en klar sammenhæng mellem dem, der ikke træner op til skiferien og dem, der hvert år kommer til skade og må bruge ugen i sengen istedet for på løjperne sammen med familien,” siger Mikkel Bonde, der fortæller, at knæskader udgør størstedelen af skaderne på løjperne.

Skadetal fra Gouda Rejseforsikring viser desuden, at det særligt er mænd, der kommer til skade på skiferien, og at skaderne ofte rammer danskere i +30 års alderen.

“Det er ikke overraskende, at det netop er denne aldersgruppe, der kommer til skade, men det kan der være god grund til. Allerede fra 25 års alderen begynder vi gradvist at miste muskelmasse. Det betyder, at det kræver en indsats i form af kontinuerlig træning for at bevare muskelmasse, smidighed og fleksibilitet, i højere grad, end da vi var helt unge,” siger Mikkel Bonde.

Undersøgelsen viser ligeledes, at hele 20 procent af danskerne ikke tegner en rejseforsikring, når de skal på skiferie. Det er ærgerligt, da det i sidste ende, udover en ødelagt ferie, kan komme til at koste dig rigtig dyrt:

“Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis du skal transportere dig hjem fra skiferien uden at have en rejseforsikring. En sådan hjemtransport løber hurtigt op i mere end 30.000 kr,” siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring.

Sådan forbereder du dig til skiferien

Træn dine core, ben og baller
Start træningen i god tid (1-3 mdr. før ferien)
Lav styrkeøvelser for knæ. Se øvelser på: https://www.gjensidige.dk/privat/tema/min-skiferie/træning
Tegn en rejseforsikring, som sikrer, du er godt dækket ind, hvis uheldet er ude.
Læg roligt ud. Selvom du for 20 år siden var en ørn på en skiløjpe, betyder det ikke, du stadig er det.
Om undersøgelsen

Undersøgelse fra Kantar Gallup på vegne af Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring i november 2018, blandt 1048 repræsentativt udvalgte danskere. Følgende spørgsmål er stillet til dem, der planlægger at tage på skiferie eller har været på skiferie inden for seneste fem år.

Laver du noget særlig træning, for at forberede dig på skiferien?

Ja 39 %
Nej 57 %
Ved ikke 4 %

Hvilke forsikringer sørger du for at have, når du skal på skiferie?

Det gule sundhedskort 73 %
Det blå rejsesygesikringskort 90 %
Rejseforsikring 80 %
Indboforsikring 22 %
Ansvarsforsikring 22 %
Ulykkesforsikring 50 %
Ulykkesforsikring med farlig sport som tilvalg 20 %
Andet 0 %
Ingen af disse 0 %
Ved ikke 2 %

Har du oplevet at komme til skade på skiferien? (total der er kommet til skade = 33 %)

Kommet til skade så jeg ikke kunne stå på ski resten af ferien 13 %
Kommet til skade så jeg missede én eller flere dage på ski 12 %
Kommet til skade uden det påvirkede min evne til at stå på ski, selv om jeg havde smerter 14 %
Kommet til skade på offpiste 4 %
Ingen af ovenstående 65 %
Ved ikke 2 %