Danmark tørster efter vand – Meteorologerne ser måske byger i næste weekend
Meteorologerne fra DMI Lars Henriksen og Martin Lindberg skriver følgende på dmi.dk mandag morgen den 12. juni kl. 05.00:
Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Danmark i den grad tørster efter vand, og lørdag den 10. juni ramte det landsdækkende tørkeindekset 10 (maksimum på skalaen for tørkeindeks!). Det er 5 år siden vi sidst nåde toppen af skalaen, hvor en knastør og varm sommer i 2018 også sendte tørkeindekset op på 10, men det skete først en måned senere, omkring den 3. juli.
Men hvorfor har maj og juni været så tørre, at de indtil nu kun har kastet sølle 14.1 mm regn af sig på landsplan? Normalen for maj og juni lyder på 111,6 mm!
Svaret skal, som så ofte før, findes højt oppe i vores atmosfære, hvor de kraftige jetstrømme hersker i en højde af mere end 5 km.
Jetstrømmene bugter sig rundt om jorden som bølger på havet, ofte fra vest mod øst, og de spiller en væsentlig rolle i forhold til det vejr, vi oplever i dagligdagen. Det er nemlig jetstrømmene, som i høj grad styrer udvikling og bevægelse af de lavtryk, som fra tid til anden passerer Danmark, og med dem også fronter og nedbør.
Her i Danmark spiller især den polare jetstrøm en vigtig rolle, idet den med sin placering tæt på landet er med til at give os det omskiftelige danske vejr, vi kender så godt. Vejr der ofte finder vej ude vestfra, godt hjulpet på vej af netop jetstrømmen, og derved placerer os i det såkaldte vestenvindsbælte.
Sommetider brydes jetstrømmens karakteristiske bølge-mønster; ”bølgen går i står” og får en form der mest af alt minder om det græske bogstav omega Ω (se figur nederst).
En såkaldt omegablokering er skabt og med den også en ”prop” i vestenvindsbæltet, og dermed må lavtryk, fronter og nedbør finde andre veje, ofte langt fra Danmark.
Resultatet af dette oplever vi i form af overvejende tørt og stabilt vejr af kortere eller længere varighed. Et vejrmønster der først ophører, når der igen sættes ”skub i omega-blokeringen” og vejrsystemerne vestfra får mulighed for at nå frem til os.
De seneste mange uger har en nærmest urokkelig omegablokering i høj grad dikteret vejret her i Danmark med ekstrem tørke til følge. Et lille blik i den berømte krystalkugle antyder, at det ikke ændrer sig meget i den nærmeste tid, om end byger er begyndt at poppe op i nogle af de seneste vejrprognoser…
Højdelavtryk giver mulighed for spredte byger i løbet af den kommende weekend
De seneste prognoser peger på at højtrykket svækkes efterhånden, og et højdelavtryk ser fra midten af ugen ud at langsomt bevæge sig fra Østeuropa op mod Danmark. Højdelavtrykket før med sig noget koldere luft i højden, hvilket gør luften mere ustabil og giver mulighed for byger.
Allerede fredag kan der komme enkelte lokale byger og i løbet af weekenden øger sandsynligheden for både regn- og tordenbyger. Den seneste prognose indikerer at der i løbet af weekenden mange steder i landet kan komme omtrent mellem 2 og 20 mm nedbør. Det er dog endnu meget usikkert hvor mange byger der kommer og hvor kraftige de bliver.
Følg med i vejrprognoserne her: Vejr for Danmark | DMI