Brevkasse: Spørgsmål: Kan jeg ikke få fuld erstatning, når en tyv er brudt ind ad mit vindue, der stod på klem med en sikkerhedshasp?

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.

Hej brevkasse

I sidste uge havde vi indbrud i vores hus. Det skete, mens vi var ude at spise frokost med vores søn og svigerdatter. Tyven kom ind ad et vindue på bagsiden af huset, som stod på klem i udluftningsposition i sikkerhedsbeslagenes inderste hak. Vi havde ladet vinduet stå meget lidt på klem, da det var utrolig varmt den dag, og vi kun skulle være væk i kort tid midt på dagen.

Vores forsikringsselskab vil ikke erstatte min kones smykker og et kontant beløb på 300 Euro, som vi skulle have haft med på sommerferie til Spanien. De mener nemlig ikke, at vinduet har været lukket forsvarligt, og de betragter det derfor som simpelt tyveri.

Vi synes, det virker helt urimeligt eftersom, at tyven måtte ødelægge vinduesbeslagene og altså har brugt vold for at komme ind. Kan det passe, at vi ikke kan få fuld erstatning?

Med venlig hilsen
Husejeren

Svar:
Hej husejer

For at en indboforsikring dækker indbrudstyveri, skal alle døre være låst og vinduer lukket og tilhaspede. Som forsikringstager har du ansvaret for at sikre, at din bolig er forsvarligt aflåst, når du forlader den. Hvis du overtræder denne forpligtelse uagtsomt, dækker dit forsikringsselskab efter reglerne for simpelt tyveri og ikke indbrudstyveri. Det betyder, at smykker, guld og sølv, kontanter og lignende værdier ikke er dækket. Desuden er særligt værdifuldt indbo som fx elektronik, kunst, antikviteter m.m. kun dækket op til et vist beløb, som fremgår af din forsikringsaftale.

Et vindue, som står på klem i et sikkerhedsbeslag, vil som hovedregel ikke blive betragtet som forsvarligt aflåst. Heller ikke selv om man er hjemme. Det kan dog have betydning, hvor vinduet er placeret, og hvordan tyven konkret har skaffet sig adgang til boligen.

Det vil altid være en konkret vurdering, om du har overtrådt sikkerhedskravet uagtsomt. I den forbindelse lægger man bl.a. vægt på, om tyveriet er sket, fordi vinduet ikke var lukket. Da tyven kunne komme ind alene ved at bryde beslagene op, mener jeg, at chancen for at få erstattet din kones smykker og jeres rejsevaluta er meget lille.

Hvis du er uenig i dit forsikringsselskabs afgørelse, har du altid mulighed for at klage – i første omgang til forsikringsselskabet og herefter til Ankenævnet for Forsikring mod et gebyr på 200 kr. Du kan også finde lignende kendelser på Ankenævnets hjemmeside www.ankeforsikring.dk.

Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen

Forsikringsoplysningen har i mere end 85år ydet uvildig rådgivning til Danske forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning