Brevkasse Spørgsmål: Dækker min bilforsikring, hvis mit kørekort er udløbet og der sker et uheld?

Foto: Jockmans/Isopress-Isopress/ Ritzau Scanpix
Print Friendly, PDF & Email

Kære Forsikringsoplysningen

Jeg er lige fyldt 71 år og opdagede kort tid efter, at mit kørekort var udløbet for 
godt et år siden. Til alt held, er der ikke sket nogle uheld i den periode, hvor jeg 
har haft et ugyldigt kørekort.

Jeg opfatter mig selv som en lovlydig borger, som ellers overholder frister og altid betaler til tiden. Men var jeg altså ikke opmærksom på “udløbsdatoen” efter 50 år med et gyldigt kørekort. Og da jeg fornyede mit kørekort på kommunen, fik jeg at vide, at jeg langt fra er den eneste, som har glemt at forny det i rette tid.

Jeg forstår ikke, hvorfor myndighederne eller ens forsikringsselskab ikke skriver ud til borgere, som har et kørekort, der er ved at udløbe? For hvad ville der have været sket, hvis jeg havde været skyld i et biluheld, og mit kørekort var udløbet?

Venlige hilsner

Den lovlydige

Svar:

Kære lovlydige

Du har ret i, at det kunne være rart, hvis man blev påmindet om, at ens kørekort er ved at udløbe.

Desværre er udløbsdatoen på forsikringskunders kørekort ikke en viden, som forsikringsselskaberne normalt ligger inde med, eller som de må opbevare uden kundens samtykke.

Der er også andre situationer, hvor man selv har ansvaret for at tjekke udløbsdatoen. Det gælder fx det blå sygesikringskort og ens pas. Vi har ikke mulighed for at vurdere, om myndighederne vil minde borgere om udløbsdatoen på et kørekort. Jeg vil i stedet anbefale dig at kontakte din kommune og fortælle dem om dit forslag.

Hvis du bliver involveret i et biluheld, mens dit kørekort er udløbet, vil bilens ansvarsforsikring normalt dække, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade eller får ødelagt deres ting. Men det ugyldige kørekort kan betyde, at du ikke kan få dækket skaderne på din egen bil. Kaskoforsikringen på en bil dækker nemlig ikke skader på bilen, som er sket, mens bilen blev ført af en person, som ikke har et gyldigt kørekort. Hvis det kan bevises, at skaden ikke skyldes manglende kørefærdighed, kan skaden dog være dækket. Det afhænger altid af de konkrete omstændigheder ved uheldet.

De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen

Forsikringsoplysningen har i mere end 85år ydet uvildig rådgivning til Danske forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning