Nordjyllands Politi foretager bred indsats mod ulovlige knallerter

Politibil Jammerbugtposten.dk
Foto: Jammerbugtposten.dk

Bred indsats mod ulovlige knallerter i Nordjylland

Øget opmærksomhed i det daglige beredskab samt en række målrettede aktioner mod ulovlige knallerter, i maj måned. Det er den indsats, Nordjyllands Politi har lagt for dagen i anledning af, at knallertsæsonen er godt i gang.

For mange – særligt unge mennesker – er knallerten et praktisk og bekvemt køretøj, når kørekortet til bil stadig kun kan anes langt ude i horisonten. Samtidig er knallerten ofte et socialt samlingspunkt, som der skrues og ’makkes’ med. Nogle gange bliver der dog skruet lige lovligt højt op for både lyd, hastighed og risikovillighed. Det er en kilde til mange frustrationer for øvrige borgere, og hos Nordjyllands Politi indgår der dagligt henvendelser om problematikken.

-- annonce ---
Foto: Niclas JessenFor leder af Operativ Færdsel i Nordjyllands Politi politikommissær Jess Falberg er opgaven ikke ny: 
”At unge mennesker justerer på deres knallerter er jo ikke nogen ny tendens. ”Da far var dreng…” er en sætning, vi ofte hører. Vi har fuld forståelse for, at knallerten er noget, de unge samles om, men der er også mange måder at opgradere sin knallert på, hvor man ikke piller ved farten og gør det til en lille motorcykel. Den høje fart – kombineret med manglende erfaring – giver rigtig mange farlige situationer. Ofte også med tragiske konsekvenser.”

For Nordjyllands Politi er knallertkontroller ét af grebene i værktøjskassen.

Forebyggelse fremmer forståelsen

Et andet greb i værktøjskassen er forebyggelsesdelen, som er en del af dagligdagen i alle hjørner af politikredsen. Politikommissær Mikkel Mitchell fra Nærpoliti og Forebyggelse i Himmerland bruger året rundt megen tid på at tale med de nye trafikanter:

”Kontrollerne, hvor vi tester fartkapaciteten med rullefelt og tjekker for konstruktive ændringer, er ét af mange greb. Vi har en bred præventiv indsats, hvor vi besøger ungdomsskoler, klubber og fortæller om både regler og risiko. Forældrene har vi også en god dialog med. Senest er vi begyndt at indkalde til deciderede forældremøder, hvor vi rådgiver om at støtte de unge i, hvordan de opfører sig hensynsfuldt i trafikken.” 

Mikkel Mitchell uddyber:
”Mange forældre er ikke klar over, at deres barns knallert er ulovlig. Det er meget lidt, der skal til for, at knallerten kan gå ind under betegnelsen ”konstruktivt ændret”. Det er ikke kun fart, det handler om. Manglende sidespejle, uoriginale styr og den slags er også no-go. Vi skal huske, at det næste køretøj, disse unge trafikanter får rådighed over, er biler, så de gode vaner og forståelsen for sikkerhed er afgørende.”

Fortsat fokus

Selvom Nordjyllands Politi allerede har prioriteret en del ressourcer til maj måneds mange aktioner, så vil politikredsen også fremadrettet have fokus på at holde opsyn med de ulovlige knallerter. Operativ Færdsel planlægger flere målrettede aktioner i den nærmeste tid, hvor sektionen vil besøge oplandsbyerne i hele politikredsen samt udvalgte skoler og fritidsinstitutioner. 
Politiet har også nye tiltag på bedding, fortæller leder af Operativ Færdsel i Nordjyllands Politi politikommissær Jess Falberg, afslutningsvist:
“Vi er meget opmærksomme på sikkerheden når vi laver disse aktioner, og vil også kigge på muligheden for fremadrettet at bruge droner, når vi foretager målrettede aktioner.”

FAKTA:

Fartgrænsen på lille knallert er 30 km/t. Hvis du bliver målt i en fartkontrol og du kører hurtigere end 30 km/t, får du en fartbøde.

Politiet kan også teste, hvor hurtigt en knallert er i stand til at køre, ved at sætte den op på et “rullefelt”. Resultatet er gyldigt som bevis i retten. Hvis din knallert kan køre 40-42 km/t, får du en bøde. 

Kan den køre 43 km/t eller mere får du – oven i bøden – en betinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, første gang du stoppes. Anden gang bliver knallerten konfiskeret. Det betyder, at den overgår til statens ejendom, og du får aldrig knallerten tilbage. Hvis du kører ulovligt og/eller uforsvarligt i trafikken, kan du få en bøde. 

Din knallert kan blive konfiskeret, hvis du overtræder loven flere gange. Men du kan også miste retten til at køre på lille knallert. Du kan få frakendt retten til at køre lille knallert enten betinget eller ubetinget, afhængigt af hvor alvorlig og farlig din overtrædelse er.

Du får en betinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, hvis du fx: 

• kører spirituskørsel med en promille på 0,5-1,2 
• skader nogen/noget eller skaber en farlig situation 
• flygter fra en trafikulykke uden at forsøge at hjælpe tilskadekomne 
• kører mere end 60 % over skiltet hastighedsgrænse 
• ejer eller bruger en knallert, der er tunet eller som kan køre 43 km/t eller mere 
• Efter man har fået en betinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, har man en prøvetid på 3 år, hvor frakendelsen ”tæller med”, hvis man overtræder loven igen på lille knallert En betinget frakendelse betyder, at du må fortsætte med at køre lille knallert, men kun på betingelse af, at du ikke overtræder loven igen. 

Du får en ubetinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, hvis du fx: 

• kører spritkørsel med en promille over 1,2 
• kører med ulovlige stoffer i blodet 
• med vilje skader nogen/noget, eller kører farligt og hensynsløst 
• kører over 100 km/t og 100 % over den skiltede hastighedsgrænse 
• tidligere har fået en betinget frakendelse og får én igen inden for 3 år 
• på samme tid begår flere overtrædelser, der hver især ville medføre en betinget frakendelse

LÆS OGSÅ: Klim Sparekasse søger privatrådgiver – ingen individuelle salgsmål