Boomende boligmarked og byggeri: Forsikring kan redde byggeprocessen

Boligejere, der står foran omfattende ombygninger eller nye tilbygninger, kan spare flere tusinder ved at tjekke sin husforsikring inden byggestart. (foto: If)
Print Friendly, PDF & Email

Boligejere, der står foran omfattende ombygninger eller nye tilbygninger, kan spare flere tusinder ved at tjekke sin husforsikring inden byggestart.

Et hektisk boligmarked, presset boligudbud og større rådighedsbeløb under coronatiden, har fået mange danskere til at foretage omfattende til- og ombygninger i deres boliger.

”Byggeaktiviteten har generelt været stigende, og særligt i nedlukningsperioden har flere danskere brændt inde med noget økonomisk råderum, dels fordi ferierejserne har været færre og dels at de indefrosne feriepenge er udbetalt. Det er blandt andet gået til at skabe lidt flere kvadratmeter til fx hjemme­arbejdspladsen”, siger Henrik Sonne, Senioranalytiker ved Videncentret Bolius.

En spørgeundersøgelse analyseinstituttet YouGov har foretaget for If Forsikring, peger på, at boligforbedringer som nyt køkken, badeværelse og nye udearealer har vægtet højt på danskernes ønskeliste. En ny analyse fra Videncentret Bolius og Realdania viser, at cirka hver tredje dansker har brugt coronatiden som anledning til at sætte gang i større eller mindre ombygningsprojekter.

Vigtig detalje i byggeprocessen
Forsikringsselskabet If opfordrer til at holde hovedet koldt og tjekke policen inden byggeriet. Ifølge If er der nogle dyre lærepenge, hvis man overser en vigtig detalje i byggeprocessen. Det er dækningen ”entrepriseforsikring”, der er særlig vigtig i forbindelse med større byggerier.

Entrepriseforsikring dækker en stor del af de skader, der kan opstå under byggeriet, som tyveri af materialer, hærværk, skader på det som etableres, skader på den eksisterende bygning der bygges til, skade på personer samt skader på andres ting eller bygninger.

Forsikringsselskabet oplever ofte gengangere i skadestyperne i forbindelse med tilbygninger, og har boligejeren ikke tegnet de rigtige forsikringer, kan det ende i et slagsmål med entreprenøren om skader og udbedring. For den enkelte boligejer handler det om at sikre, at der er styr på entrepriseforsikringen.

Potentielt ruinerende skader
”Det er ofte tyveri af byggematerialer, der bliver anmeldt, men også potentielt ruinerende skader, hvor mangelfuld tagafdækning giver vand i murkonstruktionen, eller hvor et forkert udgravet fundament får facaden til at slå revner. Det er den type skader, der kan efterlade en familie uden et beboeligt hjem i årevis, mens de slås om erstatning fra en entreprenør”, siger Torben Gissel, der er taksator med speciale i bygninger hos If.

Tjek dine forsikringer – måske har du allerede styr på dem
Mange entreprenører tilbyder, i forbindelse med byggeri, at sørge for entrepriseforsikringer, der typisk koster mellem 5.000-8.000 kroner. Har man allerede dækning for skader i forbindelse med tilbygning og ombygning via sin husforsikring, kan det dog ende med en unødig dobbeltforsikring. Derfor er det et godt at tale med sit forsikringsselskab først, og tjekke sin husforsikring.

”Midt i en omfattende projektplanlægning, kan det virke besværligt også at skulle gå sine forsikringspolicer igennem for at tjekke hvilke dækninger, man egentlig har. Men skader i forbindelse med om- og tilbygning, vil hos nogle forsikringskunder allerede være omfattet af husstandens almindelige husforsikring – eller kan udvides til at være omfattet for et begrænset beløb. Og 8.000 kroner er absolut værd at spare på forsikringerne og måske i stedet bruge på indretning af de nye kvadratmeter, siger Birgitte Ringbæk, der er kommunikationschef hos If Forsikring.

Faktaboks:
Entrepriseforsikringen er vigtig, hvis der i byggeriet er mange mennesker og håndværkere involveret, hvis byggeriet varer lang tid, hvis byggeriet er omfattende og/eller dyrt, hvis opgaven er kompliceret eller byggeriet vanskeligt, hvis du får leveret byggematerialer til din grund betalt af egen lomme.

Entrepriseforsikringen består typisk af en all risk-forsikring, som dækker langt de fleste opståede skader under et byggeri, eksempelvis: Tyveri, hærværk, øvrige skader på det som etableres, skader på den eksisterende bygning der bygges til som følge af byggearbejdet, skade på personer samt skader på andres ting eller bygninger.

All risk-forsikringen suppleres ofte med både brand- og stormdækning, som en del af den almindelige husforsikring.

Entrepriseforsikringen dækker typisk fra første spadestik og den periode byggeriet varer – typisk 12måneder frem. Dette aftales med forsikringsselskabet inden byggeriet påbegyndes.

Ofte vil entreprenøren selv have tegnet en forsikring, men er håndværkeren dårligt forsikret, kan de i sidste ende vælge at gå konkurs og lade husejeren stå med hele regningen.