Børn og unge har det svært i julen: »Der er ingen, der ville savne mig, hvis jeg forsvandt«

Foto: Børns Vilkår
Print Friendly, PDF & Email

BørneTelefonen står ikke stille i juledagene, hvor de frivillige rådgivere lægger ører til tunge tanker og svære spørgsmål. Sidste år var samtaler om selvmord på top tre over henvendelsesårsager.

En 18-årig pige ringer og fortæller, at hendes mor hader hende. De skændtes i går, og i dag har pigen grædt hele dagen. De har ikke talt sammen siden, men i aften skal de holde jul sammen. Pigen føler ikke, at hun er god nok, og hun overvejer, om nogen ville savne hende, hvis hun forsvandt.


Sådan lød en af de knap 1000 henvendelser, BørneTelefonen modtog sidste jul i dagene mellem d. 23.-31. december. For julen er ikke lige sjov for alle børn, og den 18-årige pige var ikke alene om at sætte spørgsmålstegn ved, om nogen ville savne hende, hvis hun ikke var her mere.

89 gange kontaktede børn i julen 2018 BørneTelefonen med tanker om selvmord. Det svarer til cirka 10 samtaler hver eneste dag. Det er flere, end når man ser på årets øvrige dage, hvor BørneTelefonen modtager cirka 8 henvendelser om selvmord dagligt.

»Med julen følger alle mulige forhåbninger om, at alt det, der måske bekymrer en i hverdagen, for en stund kan sættes til side til fordel for nærvær og hygge. Derfor rammer det ekstra hårdt, hvis de store forventninger ikke indfries, og julen ikke ligner den, man håbede på, eller den som klassekammeraterne fortæller om,« siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Børn ringer om splittede familier

For de fleste er julen en anledning til at være sammen med dem, man har nærmest. Derfor gør det ondt, når dødsfald splitter familien ad. Det er noget, man kan mærke på BørneTelefonen, hvor børn henvender sig med sorg over nære relationer, de har mistet.

»Min bedstefar døde sidste år lige efter jul. Jeg elskede ham overalt på jorden, og det var hans tur til at holde jul i år. Det hele er ligesom ødelagt, og jeg flipper ud når jeg hører en julesang«, fortæller en 14-årig dreng for eksempel.

Derudover viser tal fra BørneTelefonen, at julen er sæson for forældreskænderier.

Ligesom sorg over dødsfald blusser op i julen, henvender børn sig også mere med spørgsmål relateret til deres forældres skilsmisse og den nye familiekonstellation, der skal stå sin prøve juleaften.

»Vores erfaringer fra de seneste år viser, at det er helt afgørende, at der – også i helligdagene – findes et sted, hvor børn kan henvende sig, når problemer og spørgsmål bliver for store til, at man kan løse dem selv,« siger Rasmus Kjeldahl.

Hver dag hele julen – også juleaften – kan børn kontakte BørneTelefonen. På helligdagene og i weekenden sidder de frivillige rådgivere klar mellem kl. 11-02. I hverdagen mellem kl. 09-02.

FAKTA

Samtaler om selvmord var på top tre over henvendelsesårsager på BørneTelefonen mellem den 23.-31. december 2018.

Flere børn henvendte sig med selvmordstanker/selvmordsforsøg i julen 2018 end året forinden. I julen 2017 handlede 56 af henvendelserne om selvmord. I 2018 var det 89.

9,0% af alle samtaler i julen 2018 handlede om selvmord. Det er en større andel end på årets øvrige dage, hvor 6,9% af de rådgivende samtaler relaterede sig til selvmord.

CASES

En 18-årig dreng ringer og fortæller, at han sidste år holdt jul med sin far og derfor føler, at han burde være sammen med sin mor i år. Drengen ved ikke, om han kan tillade sig at holde jul med sin far igen, selvom det er det, han har mest lyst til. Hans mor er depressiv og har tidligere været indlagt. Drengen er bange for, hvad hun kan finde på, hvis de ikke holder jul sammen.

En 13-årig pige skriver, at hendes forældre skændes tit i juletiden. I går gik hun grædende i seng, fordi hendes forældre var sure og sagde dårlige ting om hinanden til hende. Hendes far kan godt finde på at smadre ting, når han bliver vred. For eksempel har han ødelagt den mad, hendes mor netop havde brugt lang tid på at lave. Pigen spurgte forleden sin mor, hvad hun ønskede sig til jul; en sød mand, svarede hun. »Det blev jeg rigtig ked af,« skriver pigen.

Pige på 14 år fortæller, at hun har planer om at begå selvmord ved at skære i sine håndled inden nytår. Hendes forældre tager hende ikke seriøst, de tror, hun lyver, når hun fortæller, hvordan hun har det. Hun beskriver sin situation som uløselig og har svært ved at se, hvem der skal hjælpe hende. Hun har en aftale med en psykolog om et par dage, men hun tror ikke på, at det kan hjælpe, og hun ved ikke, om hun kan vente med at tage sit eget liv så længe.