Når nordjyderne bygger nyt hus, vælger langt de fleste at lægge korkgulve i stedet for gulve lavet af træ. Hos HusCompagniet Aalborg skønner man, at helt op mod otte ud af ti af virksomhedens nybyggede huse faktisk har korkgulve.
Det skyldes dels korkens praktiske og æstetiske egenskaber og dels, at det er et yderst bæredygtigt materiale, lyder vurderingen fra gulvvirksomheden Timberman.
Hvad er det mest populære gulv i nybyggede huse? Plankegulve, klinker eller måske sildebensparket? Spørger man HusCompagniet Aalborg, som står for en tredjedel af alle nybyggede huse i Region Nordjylland, er der ingen tvivl: en voksende boligtrend, der måske kommer som en overraskelse for mange, er korkgulve.
I cirka otte ud af ti af virksomhedens nybyggede huse, vurderer husbyggeren nemlig, at der ligger korkgulve. Og det er der flere grunde til, vurderer gulvvirksomheden Timberman, der blandt andre leverer gulve til husene:
– I en travl hverdag vil mange børnefamilier gerne have et vedligeholdelsesvenligt gulv, hvor det er nemt at tørre spildte drikkevarer op og rykke rundt på møblerne, uden at der kommer mærker efterfølgende. Her har korkgulvene den fordel, at overfladen er robust og let at gøre ren. Samtidig går mange danskere op i et sundt indeklima, når de bygger nyt hus, hvor kork har den helt særlige egenskab, at det er affjedrende at gå på. Det dæmper både trin- og rumklang og skaber således god akustik i lokalerne, forklarer Poul Kristensen, der er salgskonsulent hos Timberman, og tilføjer:
– Samtidig har det i dag et helt andet udtryk, end man kender korkgulvene fra firserne og ligner langt fra vinpropper, som de fleste nok forestiller sig ved navnet. I stedet ligner det stort set et gulv af træ og matcher således den moderne, skandinaviske boligindretning.
Ifølge HusCompagniet i Aalborg har korkgulvene indtil nu været mest almindelige i opholdsrum som stue og værelser, men gulvet begynder nu også at vinde indpas andre steder. Særligt i køkken-alrummet, hvor klinker traditionelt har været det oplagte valg, sker der i øjeblikket en markant stigning i antallet af korkgulve.
– Flere og flere er begyndt at lægge kork i køkken og alrum for på den måde at forbinde køkken og stue, så der skabes et mere harmonisk og sammenhængende rum. Mange vil gerne have den samme gulvtype i de fleste af hjemmets rum, og her er korkgulve ideelle i både køkken-alrum, stue og værelser, da de er praktiske og samtidig skaber et hjemligt og komfortabelt rum, forklarer Thomas Lindholt, der er salgschef hos HusCompagniet Aalborg.
Bæredygtig trend
Både HusCompagniet og Timberman mener, at det det øgede fokus på bæredygtighed blandt danskerne også har stor betydning for salget af korkgulve. Det er nemlig et bæredygtigt materiale, der ikke alene er CO2-neutralt, men faktisk CO2-positivt.
– Kork er bark fra korkegetræer, som høstes med håndkraft ved hjælp af en økse. Det er en meget skånsom og klimavenlig metode, der sikrer, at træerne kan blive stående og vokse videre i helt op til 200 år. På den måde bidrager de positivt til verdens CO2-niveau ved at suge kuldioxiden ud af luften og erstatte den med ilt, forklarer salgskonsulent Poul Kristensen fra Timberman.
Også produktionen af korkgulve er bæredygtig, da gulvene bliver produceret af overskydende korkrester fra produktionen af korkpropper. Samlet set er korkgulve således bæredygtige produkter fremstillet af genbrugsmaterialer og bidrager med sin produktionsproces positivt i forhold til verdens samlede CO2-udledning.