Alt om takshækken: alternativet til ligusterhækken

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email


Leder du efter en pæn og nem hæk af nåletræ, der ser flot og grøn ud hele året, og som samtidig ikke vokser så hurtigt at du ikke kan følge med? Takshækken kaldes også kongen over hække, og er et yderst populært valg i mange danske, såvel som europæiske haver. 

Hvis du overvejer at få ny hæk, reparere en eksisterende, eller bare er interesseret i at lære mere om takshækken, så har vi her samlet en hurtig oversigt der giver dig et overblik med alt hvad du har brug for. Sæt dig godt til rette og kom helt tæt på takshækken og de mange fordele: 

Praktisk info omkring takshækken

Taks bliver på latin kaldet for Taxus Baccata og den hører naturligt til i Danmark, hvilket gør hækken optimal og ofte problemfri året rundt. Som med ligusterhækken er takshækken yderst nem at håndtere, både hvad angår beskæring, såvel som gødning, placering, sollys m.m. 

Nålene på hækken har en smuk og dyb mørkegrøn farve, og nålene falder ikke af i løbet af vinteren, hvilket sikrer en tæt hæk hele året. De kan godt tåle en del regn, men bør dog plantes i forholdsvis veldrænende jord, og især jord med et stort indhold af ler er kendt for at kunne genere hækken. Det er dog i de fleste tilfælde stadigvæk muligt at plante sin takshæk, så længe man tager højde for jorden.

Hækken vokser relativt langsomt, cirka 20-30 centimeter om året alt afhængigt af forholdene, så hvis du skal anlægge ny hæk kan det anbefales at vælge starter planter der er forholdsvis høje. Det er dog billigere at vælge yngre planter, så hvis du godt kan vente et par år på hækken når den ønskede højde behøver du ikke være gartner for at få den til at vokse sig flot og stor.

Det betyder faktisk at du selv helt uden tidligere erfaring vil være i stand til at gro en smuk hæk, der både skærmer for naboerne, såvel som blokerer støjen fra vejen, og endda er et perfekt skjul for små fugle og andre vilde dyr.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at bemærke at takshækken gror små røde bær, og disse kan være giftige for små børn såvel som kæledyr. Disse små bær ser fantastiske ud med den skarpe røde kontrast mod de grønne nåle, så hvis man ikke har småbørn eller er bekymret for at hunden uden opsyn spiser de små bær, så er takshækken et rigtig godt valg.

Tips og inspiration til din takshæk

De mange fine grønne nåle på hækken kan ved første øjekast virke uoverskueligt, men du har faktisk rig mulighed for at beskære din hæk i mange former og faconer, hvis ikke du altså blot ønsker en rektangulær formgivning. 

Hækken består af en tyk stamme fra selve nåletræet, og man kan ved jævnlig beskæring af nålene sikre en fyldigere hæk uden huller eller tomme pletter. Samtidig kan det anbefales at lade hækken vokse vildt det første år, hvorefter man groft beskærer hækken og derefter begynder at formgive med den ønskede facon.