Advarsel: Pas på dit helbred og din bolig, når du skruer ned for varmen

Foto: Topdanmark
Print Friendly, PDF & Email


Det er en god idé at skrue lidt ned for varmen for at spare penge i en tid med tårnhøje energipriser, men det kan få konsekvenser for både helbred og bolig, hvis temperaturen bliver for lav, advarer forsikringsselskabet Topdanmark.

Midt i energikrisen er danskerne i fuld gang med en række energibesparende tiltag, heriblandt at skrue ned for varmen.


Det kan dog have uhensigtsmæssige konsekvenser for både dit velbefindende og din bolig, hvis temperaturen sænkes for meget. Sådan lyder advarslen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber.

“Der er i øjeblikket mange gode grunde til at spare på varme og el, men jeg vil opfordre til, at man holder temperaturen i huset eller lejligheden på minimum 18 grader, da der ellers opstår risiko for fugt og skimmelsvamp, særligt i ældre ejendomme, som har mindre isolering,” siger Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark.

Topdanmarks opfordring er på linje med Energistyrelsens anbefaling om, at husejere bør holde temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt.

“Jeg har fuld forståelse for, at det kan være fristende at slukke for varmen – ikke mindst hvis det kniber med at betale regningerne – men i sidste ende risikerer man at stå med en endnu større og uventet regning, fordi der for eksempel er opstået omfattende fugtskader på huset,” siger Helene Ibsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan et dårligt indeklima medføre uoplagthed, træthed, hovedpine, irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje.

Risikerer skader i dit hjem
Ud over at man risikerer helbredsmæssige gener af at bo i et hjem med skimmelsvamp, kan der opstå større skader på boligen, hvis den ikke er varmet tilstrækkeligt op.

Når ejendommen ikke er opvarmet til 18 grader, vil almindelig brug nemlig kunne medføre, at den varme fugtige luft fra almindelig brug, for eksempel udånding, bad eller madlavning, kondenserer på de kolde, uopvarmede ydervægge.

Denne fugt giver grobund for skimmel, som kan blive en mere bekostelig affære at fjerne end at varme tilstrækkeligt op. En problematik, som mange kender fra kolde soveværelser og ældre, uopvarmede kældre, som kan medføre, at der opstår skimmel i hjørnerne og i indbygningsskabe.

Foretrækker man at sove i et køligt soveværelse, bør man altså også her holde en minimumstemperatur på 18 grader af hensyn til fugt. Samtidig er det vigtigt at lufte ud hver dag med gennemtræk i fem til ti minutter, for eksempel morgen, middag og aften.

“Har du flere radiatorer i samme rum, så indstil dem alle til samme temperatur, så du udnytter varmen bedst. Desuden kan man med fordel holde døren lukket mellem rum, hvor man ønsker forskellig temperatur. En tommelfingerregel er dog, at der ikke bør være mere end fem graders forskel på rummene, for det er forskellen i temperatur, der skaber kondens,” siger Helene Ibsen.

Risikoen er størst i ældre ejendomme, som ikke har så meget isolering og derfor er mere påvirket af udetemperaturen i den kolde årstid.

Vær opmærksom på sommerhuset
Med de høje energipriser kan det desuden være fristende at lukke sommerhuset ned for vinteren for at spare både penge og CO2.

Undlader man at varme op, skal man sikre sig, at der er slukket helt for vandet ude i brønden, og at rørene samtidig er helt tømte for vand, men det er svært helt at undgå, at der står vand i rørene, selvom man lader vandhanen stå åben.

“Der kan være god raison i at spare ekstra meget på varmen, hvis sommerhuset er lukket ned for vinteren. Er det koldt udenfor, vil vi stadig anbefale, at man opvarmer sit sommerhus, så det er frostfrit for at minimere risikoen for frostsprængninger, også selvom man slukker for vandet,” siger Helene Ibsen.

Ved en frostsprængning er det et krav, at der er opstået tilfældigt svigt i varmeforsyningen, for at forsikringen dækker. I så fald vil både rørskaden og vandskaden være dækket i de fleste tilfælde. Frostsprængninger og angreb af skimmelsvamp, som skyldes manglende opvarmning af boligen efter eget valg, dækkes ikke af forsikringen, da det er ens eget ansvar at sørge for, at boligen har et sundt indeklima og undgå frostsprængninger ved tilstrækkelig opvarmning.

5 gode råd til at undgå skader efter fugt, skimmelsvamp og frostsprængning:

-Hold en minimumstemperatur på 18 grader i boligen.
-Sørg for at lufte ud dagligt med gennemtræk i fem til ti minutter.
-Indstil radiatorerne ens i samme rum.
-Hold døren lukket mellem rum med temperaturforskelle.
-Opvarm dit sommerhus til frostfri temperatur.