ForsideAabybroAage Ingemann Kristensen fra Aabybro endte i Gestapos klør - Se mobil-udstilling...

Aage Ingemann Kristensen fra Aabybro endte i Gestapos klør – Se mobil-udstilling ved Aabybro Centret

Aage Ingemann Kristensen fra Aabybro endte i Gestapos klør – Se mobil-udstilling ved Aabybro Centret

Nordjyske Museers mobile udstilling Den Korte Historie rejser hver måned rundt til forskellige steder i det nordjyske, hvor den fortæller lokalhistorien præcis der, hvor den fandt sted. Fra 1. oktober og fire uger frem kan den opleves ved Aabybro Centret, hvor den fortæller om den lokale Aabybro-borger Aage Ingemann Kristensen, der endte i kløerne på Gestapo – fejlagtigt mistænkt for at være modstandsmand.

Foto: Nordjyske Museer

En af de mest frygtede og berygtede politienheder under besættelsen var det hemmelige tyske politi Gestapo, der i årene 1943-45 spredte skræk og rædsel med deres brutale afhøringer af danskere, der var mistænkt for blandt andet modstandsaktiviteter.

En af de personer, som endte i kløerne på Gestapo, var den 30-årige arbejdsmand fra Aabybro, Aage Ingemann Kristensen. Han blev i december 1944 anholdt for at have købt en pistol af en tysk soldat og efterfølgende udsat for bestialsk tortur af Gestapo. Han var så medtaget af torturen, at han blev siddende i arresten i Aalborg frem til befrielsen 5. maj 1945 i stedet for at blive overført til Frøslevlejren.

Bussen, som Gestapo benyttede ved deres dramatiske flugt, kørte efter et flyverangreb i grøfte ved Sulsted. Her blev den efterladt og senere affotograferet. Foto: Frihedsmuseets Fotoarkiv

Her kunne og burde historien om Aage Ingemann Kristensen være endt, men Gestapo ville det anderledes. Tidligt om morgenen 5. maj 1945 blev Aage og to andre fanger hentet Gestapo i arresten i Kong Hans Gade, de skulle nemlig fungere som gidsler på Gestapo-folkenes dramatiske flugt ud af byen op gennem Vendsyssel.

Tyremien – en ca. en meter lang pisk lavet af kønsdelen tyr – blev på brutal og sadistisk vis anvendt til at tæve tilståelser ud af mistænkte modstandsfolk. Blandt fangerne blev den et frygtet og berygtet afstraffelsesredskab, som Aage Ingemann Kristensen og mange andre stiftede et yderst uønsket bekendtskab med – med et utal af ar på ryg, bagdel og sind til følge. Foto: Nordjyske Museer

Ved Aabybro Centret kan man frem til 28. oktober få hele historien om Aage Ingemann Kristensen og Gestapos flugt ud af Aalborg i de højdramatiske dage efter befrielsen. Det er ganske gratis at besøge Nordjyske Museers udstilling, som er blevet til i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Aaby Sogn. Den er åben hver dag i tidsrummet 8.00-21.00.

En historie-to-go, tak

Historien om Aage Ingemann Kristensen er som nævnt en del af Nordjyske Museers udstillingskoncept Den Korte Historie, som i løbet 2024 kommer rundt i forskellige afkroge af Nordjylland.

Udover fysisk at flytte den lokale historie fra støvede museumsbygninger langt væk og tættere på borgerne, så bliver historien formidlet på en lettilgængelige måde med korte tekster og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet, og den kan opleves på ganske kort tid – deraf navnet Den Korte Historie. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum, men som i stedet bare gerne vil have lidt historie med på farten.

Projektet har modtaget støtte fra KulturKANten – Nordjyske Fortællinger, Den store kulturpulje Region Nordjylland, Sparekassen Nordjyllands Fond Af 29. marts 1976, Spar Nord Fonden, Sparekassen Danmark, Nordea-fonden og Nordland Automatic.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER