I denne tid, hvor træningscentre og fysioterapeuter er lukkede på grund af coronavirus, har mange borgere brug for alternativ hjælp til deres træning. Derfor er den nye app Træn Smerten Væk, hvor du selv opsætter et træningsprogram, blevet populær.
På få uger er den downloadet 22.000 gange, hvilket vidner om et stort ønske om selv at kunne gøre noget, når der opstår smerter i muskler eller led.
Hver femte henvendelse til egen læge handler om netop smerter i muskler eller led, og i langt de fleste tilfælde kan man selv træne dem væk.
Målgruppen for appen er personer, der har ondt i nakke, skulder, ryg, hofte eller knæ.
”En stor del af de patienter, som under normale omstændigheder ville søge læge på grund af smerter i muskler og led, og som nu på grund af corona-nedlukningen er tvunget til at blive hjemme, kan hjælpe sig selv med træning via appen. I mange tilfælde kan man faktisk selv træne smerterne helt eller delvist væk,” siger David Høyrup Christiansen, der er fysioterapeut og seniorforsker ved Arbejdsmedicin i Herning og idemanden bag appen.
Hvordan bruger man den?
Når du har hentet appen og svaret på spørgsmål om dine smerter, får du et træningsprogram tilpasset netop dine udfordringer. På den måde får du let adgang til relevant information og øvelser, som er tilpasset dig. Samtidig kan du i appen løbende følge din udvikling – hvordan det går med smerterne, og hvor aktiv du er, og herved blive klogere på hvordan træning og bevægelse kan afhjælpe dine smerter.
Sundhed.dk udvikler løbende nye sundheds-apps, som i nogle situationer kan erstatte mødet med den sundhedsfaglige.
”Særligt i en tid som denne, hvor vores sundhedsvæsen står over for et stort pres, er det afgørende, at vi stiller fleksible og digitale løsninger til rådighed – løsninger som skaber overblik og sammenhæng, og som gør hverdagen som borger, patient og pårørende lettere. Derfor er vi meget glade for, at den nye app allerede er blevet taget så godt imod,” siger Lone Langballe, formand for bestyrelsen, sundhed.dk
TrænSmertenVæk er gratis og udviklet af sundhed.dk i samarbejde med Region Midtjylland, Region Nordjylland og Læge- og Patienthåndbogen.