ForsideAndetFOA: Nordjyske kommuner skal sætte handling bag ord om deltid

FOA: Nordjyske kommuner skal sætte handling bag ord om deltid

Trods et år med fokus på manglen på social- og sundhedsmedarbejdere søger kommunerne stadig flest detidsmedarbejdere. I nordjylland er under hver femte opslåede sosu-stilling på fuld tid….
.
Af Klaus Hansen

En del af løsningen på udfordringen med at skaffe nok social- og sundhedsmedarbejdere er at medarbejderne skal arbejde flere timer, har kommunerne i flere omgange udtalt.

Men når stillinger bliver slået op, er det i 7 ud af 10 tilfælde deltidsstillinger, viser en analyse af samtlige jobopslag for social- og sundhedsmedarbejdere i kommuner, regioner og private virksomheder, som FOA har foretaget. I Hjørring kommune er mere end 90 procent af de opslåede stillinger på social- og sudnhedsområdet deltidsstillinger, mens Aalborg med 61 procent klarer sig noget bedre.

“Hvis man virkelig mener det her alvorligt, er det mindste, man kan gøre at slå stillingerne op på fuld tid,” siger formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann. 

“Det kommer lidt bag på mig, at kommunerne ikke i højere grad sætter handling bag ordene. Der er rigtig mange timer at hente, hvis de der ønsker flere timer, bliver tilbudt dem,” siger Torben Hollmann.

Omkring 20 procent af FOAs social- og sundhedsmedlemmer ønsker at komme op i tid, viser en medlemsrundspørge.

“Men mange af dem, der ikke ønsker at komme op i tid, gør det ikke af hensyn til familielivet og arbejdspresset – arbejdstilrettelæggelsen af området er i dag sådan, at hvis man vil have flere timer, bliver de lagt i weekender eller på skæve tidspunkter.”

“Kommunerne vil i mange tilfælde hellere have to deltidsansatte end én fuldtidsansat, fordi de kan bruge dem på de tidspunkter af dagen, hvor behovet er størst. Der er brug for, at man tilrettelægger arbejdet i ældreplejen helt anderledes i fremtiden, hvis vi skal have flere til at arbejde flere timer,” siger han.

Heller ikke når man ser på udviklingen af medarbejdere ansat i kommunerne, er der sket en nævneværdig udvikling.

I 2017 var 85,9 procent af sosu-medarbejderne i kommunerne ansat på deltid – i 2018 var det faldet til 85,2 procent.

“Vi står allerede nu med en akut mangel på social- og sundhedshjælpere og -assistenter og problemet bliver kun større i fremtiden. Vi har brug for, at alle tager et ansvar for at sikre nok medarbejdere til et stigende antal ældre, og at tilbyde flere at komme op i tid, er en af redskaberne,” siger Torben Hollmann.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER