Unge flytter tilbage til Jammerbugten
En statistik over andelen af unge tilbage-flyttere placerer Jammerbugt Kommune på en flot 7. plads. Aktiv politisk prioritering af både til- og tilbageflytning og en foreningsdeltagelse på over 50 procent kan være en del af årsagen.
17,8 procent af de 35-årige i Jammerbugt Kommune er flyttet tilbage efter at være rejst væk for at læse, arbejde eller opleve. Det placerer Jammerbugt Kommune som nummer 7. på listen over de danske kommuner, der har held til at lokkede unge, som er født og opvokset i kommunen, tilbage.
Det er KL’s analysemagasin Momentum, som har foretaget undersøgelsen, og borgmester Mogens Christen Gade glæder sig over den flotte placering til Jammerbugt Kommune. Den kommer i forlængelse af en aktiv prioritering i kommunen af netop tilflytning og tilbageflytning.
”Vi ved, at de unge fraflyttere er blandt de mest oplagte tilflyttere, så det betyder meget, at netop denne gruppe vælger Jammerbugt Kommune til – som oftest, når de får familie, og leder efter et godt sted at være netop det. Fra politisk side skubber vi derfor på i forhold til gode rammer om familielivet – f.eks. et alsidigt udvalg af byggegrunde, gode institutioner og skoler, jobskabelse og mulighed for et aktivt fritidsliv. Vi ved dog også, at det er en kompleks beslutning at placere en lille familie, og at netværk og følelsesmæssig tilknytning ofte spiller en stor rolle”.
Klub Jammerbugt – netværk til fraflytterne
Et af de direkte tiltag i forhold til netværk og tilknytning for potentielle tilbageflyttere, står Jammerbugt Kommunes bosætningskonsulent for. June Haugaard Mejlholm blev efter politisk beslutning ansat i 2019 og har blandt andet sat Klub Jammerbugt i søen – en klub for ”fraflytterne”, hvor de informeres om seneste nyt fra hjemkommunen, herunder job- og karrieremuligheder, aktiviteter og events. Som medlem af klubben får man også særlige invitationer til events med rabat og mulighed for at møde venner og bekendte. Klubben runder snart 400 medlemmer.
”Klubben er en god mulighed for at møde gamle bekendte eller danne nye relationer. Et medlemskab her kan fungere som en slags livline til hjemegnen, så man stadig holder sig orienteret og holder fast i sit netværk. På den måde kan en eventuel beslutning om at flytte tilbage virke mere oplagt,” forklarer June Haugaard Mejlholm.
Fra Aalborg til Biersted to gange om ugen
Jammerbugt Kommune har en flot foreningsdeltagelse med hele 51,6 procent af kommunens borgere som deltagere i foreningsregi. I nogle foreninger gør man sig ekstra umage for at bevare kontakten til de unge, som flytter væk – f.eks. i Biersted IF, som ligger 20 minutters kørsel fra Aalborg.
”Vi var kede af, at de unge forsvandt, når de flyttede til Aalborg. Særligt udtalt var det blandt fodbold-seniorerne, som hvert andet år rykkede ned fra serie 2, fordi holdet blev amputeret. De fraflyttede ville gerne komme til træning, men med bussen tog det for lang tid. En lokal vognmand, Flexbilen, var derfor så venlig at donere en bil til klubben. Den står nu fast i Aalborg og tager hver mandag og onsdag turen til Biersted, så de fraflyttede kan komme ”hjem” og træne,” fortæller formand for Biersted IF, Henrik Leding Skøtt.
”Aalborg-bilen” blev indført i 2022, og seniorholdet har siden da holdt sig i Serie 2 på nær én sæson – endda to sæsoner i Serie 1.
Oplagt at flytte tilbage
Søren Selvejer er født og opvokset i Biersted og en af dem, som bidrager til den fine tilbageflytnings-statistik for Jammerbugt Kommune. Efter ni år i Aalborg, hvor han blandt andet blev bygningskonstruktør og fandt Pernille, som han fik lille Vilma med, lokkede hjembyen.
”Da vi i 2021 så os om efter sted at slå os ned, virkede det oplagt at flytte tilbage til Biersted. Jeg ville gerne give mine børn mulighed for et aktivt foreningsliv, som jeg selv har haft, og her kendte jeg jo klubben. I en mindre by som Biersted kan man også trygt sende sine børn ud og lege, og så behøver man ikke bruge alle pengene på et hus. Der kan blive råd til både sommer- og vinterferie. Det var nogle af de argumenter, jeg brugte, for at overtale Pernille”, smiler Søren Selvejer.
Han fik lokket hende med, og i dag er hele familien, som nu også tæller Freja på 3 år, glade for at bo i Biersted. Hele familien er aktiv i foreningsregi.