ForsideJammerbugtOrientering om Den Grønne Trepart på dagsorden i Teknik- og Miljøudvalget

Orientering om Den Grønne Trepart på dagsorden i Teknik- og Miljøudvalget

Orientering om Den Grønne Trepart på dagsorden i Teknik- og Miljøudvalget

Orientering om Den Grønne Trepart er på dagsorden den 13. januar 2025 i Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.

Sagsbeskrivelse
Ministeriet for Grøn Trepart og KL har den 13. december 2024 indgået “Rammeaftale om kommunernes opgaver i omlægningsindsatsen” i medfør af “Aftale om et Grønt Danmark” og “Aftale om Implementering af et Grønt Danmark”.

Kommunerne er ansvarlige for omlægningsindsatsen i den grønne trepart, der omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser som minivådområder, restaurering af ådale m.v. Indsatsen skal ud over arealændringerne bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet. 

Jammerbugt Kommune skal i de lokale treparter for henholdsvis Limfjorden og det nordlige Kattegat og Skagerrak drøfte, koordinere og tænke i helheder på tværs med henblik på at udarbejde omlægningsplaner for de to hovedvandoplande. Omlægningsplanerne er dynamiske og vil efter første version ult. 2025 løbende skulle opdateres – nye projekter kan tilføjes, og eksisterende skitseprojekter kan erstattes med nye initiativer. De lokale treparter bliver ansvarlig for at omlægningsplanerne opdateres og er aktuelle.

Til planlægningen stilles en online platform – Mars – til rådighed, som de lokale treparter skal udarbejde omlægningsplanerne i. Dermed sikres et ensartet grundlag til at planlægge arealindsatsen. Mars understøtter overblik over den samlede kvælstof og udtagningsindsats på tværs af eksisterende og kommende tilskudsordninger til arealomlægningsindsatsen. 

I januar 2025 bliver potentialet for udtagningen af lavbundsjorder tilgængeligt for de lokale treparter herunder kommuner. Nationalt skal der frem mod 2030 udtages 140.000 ha lavbundsarealer inkl. randarealer på landsplan. Tilsvarende skal der nationalt etableres 250.000 ha ny skov, heraf 100.000 ha. urørt skov frem mod 2045. Indsatsbehovet for kvælstofreduktioner er tilgængelig ult. 2024, når vandområdeplanerne sendes i høring.  Med de indgåede aftaler introduceres foruden en styrket lokal forankring en række yderligere elementer, der også skal bidrage til, at kvælstof-indsatsbehovet nås, herunder skærpet miljøgaranti fra og med 2027.

De lokale treparter skal i de lokale omlægningsplaner arbejde for så vidt muligt at identificere arealer inden for omlægningsindsatsen, som har potentiale for at bidrage til mere og sammenhængende natur, herunder beskyttet natur og hvor muligt også strengt beskyttet natur. 

Realiseringen af omlægningsplanerne sker ved de tilskudsordninger, som staten stiller til rådighed for lodsejere og projektejere. Implementeringen baserer sig derfor på frivillighed for lodsejerne. Tilskudsordningerne indrettes mhp. at sikre en implementering, der er enkel, hurtig og omkostningseffektiv gennem arealsynergier. Projektejerens adgang til jordfordeling bliver helt central for indsatsens fremdrift. Staten og KL afklarer snarest rammerne for, hvordan kommunerne som projektejere kan få en smidig adgang til statslige opkøb og jordfordeling gennem Danmarks Grønne Arealfond med henblik på at sikre den nødvendige fremdrift i projekterne.

Med aftalen får kommunerne en central og vigtig rolle i at udarbejde og realisere arealomlægningen sammen med de andre centrale aktører. KL og ministeriet samler løbende op på om kommunernes redskaber og handlemuligheder er tilstrækkelige til, at de kan udføre deres del af arbejdet. Dette f.eks. i relation til ovenstående, samspillet med Danmarks Arealfond, og i opsamling på drøftelser af barriere i taskforce, national styregruppe samt politisk forum for arealudtag. 

Kommunerne har mulighed for at søge tilskud til at oprette og sekretariatsbetjene Kystvandråd i oplande med et stort kvælstofindsatsbehov. Jammerbugt Kommune har en lille del af deloplandet til Løgstør Bredning, men ellers forventes kvælstofindsatsen at være begrænset i øvrige deloplande.

Tidsplan Teknik- og Miljøudvalget 13. januar 2025.

Retsgrundlag
Den lokale organisering af omlægningsindsatsen er aftalebaseret og udmøntes ikke i love og bekendtgørelser.  

  • Aftale om et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening den 24. juni 2024.
  • Aftale om Implementering af et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre den 18. november 2024.
  • Kvælstofindsatsbehovet fastlægges i statens reviderede vandområdeplaner 2021-2027, som forventes sendt i høring den 20. december 2024.

Budgetmæssige konsekvenser
Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager orienteringen om den lokale grønne trepart til efterretning.

Bilag
Rammeaftale mellem Ministeriet for Grøn Trepart og KL om kommunernes opgaver i omægningsindsatsen i medfør af aftale om et grønt

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER