Tårnhøjt antal rotteanmeldelser – Klimaforandringer presser rotter ud af kloakkerne
Danmarks største kommuner oplever en markant stigning i antallet af rotteanmeldelser, hvilket skaber travlhed for landets rottefængere. Nye opgørelser fra forsikringsselskabet Gjensidige og energiselskabet NRGi viser, at rotteplagen er blevet en stigende udfordring i kølvandet på flere års ekstreme mængder regn.
Rekordhøje anmeldelser af rotter
Oktober 2024 blev en rekordmåned for rotteanmeldelser i Aarhus Kommune, hvor hele 1.019 anmeldelser blev indgivet. Dette er det højeste antal siden 2021 og en stigning på 65 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Også Aalborg oplevede en fordobling i anmeldelser i september og oktober sammenlignet med 2023, mens Odense noterer det højeste antal anmeldelser de seneste fire år.
Selvom København også ser en stigning, er væksten her mindre markant end i de øvrige kommuner.
Rotternes migration fra kloakkerne
Ifølge skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen, er udviklingen et tydeligt resultat af klimaforandringer. De ekstreme regnmængder presser rotterne ud af kloakkerne og tvinger dem til at søge ly tættere på mennesker.
“Rotter er både en sundhedsfare og kan forårsage store skader på ejendomme. Jeg frygter, at problemet kun vil vokse i de kommende måneder, hvor rotterne normalt søger tættere på beboelse,” siger hun.
Boligejere søger hjælp til forebyggelse
Hos NRGi oplever byggesagkyndig Bo Halm Andersen, at flere boligejere efterspørger råd til at beskytte deres hjem mod rotter. “Rotter kan ødelægge alt fra isolering til kabler og gulve. De medfører også støj og lugtgener, hvilket gør det vigtigt at sikre boligen bedst muligt,” forklarer han.
Bo Halm Andersen anbefaler en række konkrete tiltag, som kan minimere risikoen for rotteangreb.
9 gode råd til at undgå rotter i hjemmet
- Tjek ventilationsriste og krybekælder-riste for skader.
- Installér en rottespærre i kloakrør eller brønde.
- Overvej en tv-inspektion af afløbsrør for at opdage skader.
- Gennemgå husets fundament og vægge for revner og huller.
- Fjern nedfaldne frugter, der kan tiltrække rotter.
- Placér fuglefoder uden for rotters rækkevidde.
- Klip grene væk, der kan give rotter adgang til taget.
- Undgå at have en åben kompostbunke.
- Kontakt kommunen og en skadedyrsbekæmper ved det mindste tegn på rotter.
Rotter som konsekvens af klimaforandringer
Udviklingen viser endnu en af de indirekte konsekvenser af klimaforandringerne. Kommuner og boligejere bliver nødt til at tænke i nye løsninger for at holde rotteplagen under kontrol, da problemets omfang ser ud til at vokse i takt med ændringerne i klimaet.
Rottefængere opfordrer derfor til, at man allerede nu tager de nødvendige forholdsregler for at gøre hjem og have uattraktive for rotter.