ForsideFjerritslevHan Herred Bogen for 30. gang

Han Herred Bogen for 30. gang

Print Friendly, PDF & Email

Han Herred Bogen for 30. gang
Af Villy Dall, Museum Thy

Den har sikkert været ventet af mange i Brovst, Fjerritslev, Aggersund, Frøstrup og Vesløs – men fredag 15. november er årets lokalhistoriske bog på gaden. Det drejer om Han Herred Bogen 2025, som er nummer 30 af sin slags. Hele 256 sider er den på, og bogen er som altid udgivet af Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred.

De enkelte artikler spænder fra Hannæs i vest over den gamle amtsgrænse ved Aalegaards Mark mellem Thisted og Hjørring amter til grænsen mellem Hvetbo Herred i Hjørring Amt og Kær Herred i Aalborg Amt. Altså Han Herred, som det hedder lokalt, mens det på landsplan også omtales som Hanherrederne, i og med at Vester Han 1793-1970 hørte til Thisted, mens Øster Han i samme periode hørte til Hjørring.

Som det fremgår af en lang række af artiklerne, var det nu ikke sådan, at amtsgrænser hverken dengang eller siden var særligt uigennemtrængelige. Både formelt og uformelt foregik en stor del af det lokale liv i Han Herred hen over amtsgrænsen ved Aalegaards Mark, ligesom børn og unge søgte både vestpå og østpå til arbejde og uddannelse.

Af de mange artikler kan nævnes fortællingen om Bulbjerg-festerne fra 1840 og Bulbjerg
Badehotels tid 1907-43, ligesom læserne får en gennemgang af apoteksvæsenet i de to herreder fra det første apotek 1824 i Kettrup (fra 1938 i Fjerritslev) over 1898 i Brovst og 1917 i Frøstrup – og så op til i dag. En anden side af sygdom og sundhed var de kloge koner og -mænd på egnen, og her kan man især læse om »Bratbjergmanden«, der praktiserede fra 1899 til sin død i 1956.

Med handelsmanden Karl Lindstrøm kom både badminton og arbejdskamp til Han Herred,
genlæser vi i en artikel, der stod i Aalborg Stiftstidende 1986, nu med et efterskrift om Karl
Lindstrøm (1905-92). Der er også en efterskrift om manden bag gartner Edvard Danielsens (1865- 1935) »optegnelser« fra 1933, der fortæller om den politiske og landbrugsmæssige udvikling fra midten af 1800-tallet og frem til Første Verdenskrig.

Fra nutiden – ja, den bliver jo også hurtigt til historie – får læserne fortællingen om Skovspillene i Skovgaard og Jægerum Søpark fra 1983 og frem til i år. Årets Kunstner i Han Herred Bogen 2025 er møbelarkitekt Jørgen Aakjær Jørgensen, hvis barnebarn har genoplivet hans klassiske design gennem den nystiftede virksomhed Intarsia Furniture. Øster Svenstrup Kirke, som i 2006 gennemgik en omfattende restaurering med helt ny tagkonstruktion, er Årets Kirke.

Mange andre artikler kunne fremhæves – heraf en del personlige beretninger, som har den
kvalitet, at de på én gang er private, men også fortæller om en egns udvikling og en
lokalbefolknings muligheder for at leve livet så godt som muligt og gerne en smule bedre end generationerne før. Her i de to herreder på den smalle stribe land mellem Thy og Vendsyssel – mellem hav og fjord.

Som traditionen er, indeholder årbogen beretninger fra samvirkets og de mange lokalhistoriske foreningers arbejde samt en adresseliste. Dertil »Det Gamle Album« med fotografier fra samtlige 24 sogne og en oversigt over »Årets gang i Han Herred« fra sommeren 2023 til sommeren 2024.

Foto: Forsiden af Han Herred Bogen 2025

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER