ForsideAabybroOffentlig høring: Lokalplan med Bolig-, erhvervs- og offentligt område i Birkelse –...

Offentlig høring: Lokalplan med Bolig-, erhvervs- og offentligt område i Birkelse – hvad siger borgerne?

Offentlig høring: Lokalplan med Bolig-, erhvervs- og offentligt område i Birkelse – hvad siger borgerne?

Godkendelse af at Forslag til Lokalplan 21-008, Bolig-, erhvervs- og offentligt område, Bindeleddet, Birkelse sendes i offentlig høring i 8 uger. Sådan lyder indstillingen til politikkerne i Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune på deres udvalgsmøde den 4. november 2024.

Sagsbeskrivelse
I november 2023 blev det besluttet, at Jammerbugt Kommune ville udarbejde en ny lokalplan for dele af Birkelse, for at give mulighed for to nye byggegrunde ved Skolevangen.

Før lokalplanarbejdet gik i gang fortog kommunen en jordbundsundersøgelse for at afklare, om området var egnet til boligbebyggelse. Undersøgelsen viste, at det sandsynligvis var muligt at nedsive overfladevand på egen grund. Hvis overfladevand ikke kan nedsives, ledes vandet til offentlig kloak. Ca. midt på den grund hvor de to nye grunde planlægges løber der en ledning med en byggelinje, der betyder, at ledningens ejer til enhver tid skal kunne komme til den, at der ikke må opføres bebyggelse eller anlæg oven på den og at der ikke må beplantes med noget der har dybdegående rødder. Dette har betydning for grundenes egnethed som byggegrunde, men det er ikke til hinder for, at de kan udstykkes og bebygges.

Området er omfattet af Lokalplan nr. 5.01 Nyt byområde ved Birkelse By fra 1981. Denne lokalplan vil i sin helhed blive aflyst i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanforslaget.

Lokalplanområdet og lokalplanens indhold

Lokalplanområdet ligger mellem Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Lokalplanen erstatter en eksisterende lokalplan for området, og følger dennes afgrænsning. Lokalplanområde er i alt 11,35 ha og ligger i byzone. Den eksisterende lokalplan nr. 5.01 er fra 1981 og indeholder derfor ikke bestemmelser om f.eks. solceller, vandhåndtering, lavenergi byggeri og flere andre ting, som er kommet ind i planlægningen siden da, derfor vælger Jammerbugt Kommune at opdatere hele plangrundlaget, som dækker en stor del af Birkelse by.

Lokalplanområdet er fuldt udbygget og taget i anvendelse. De primære adgangsveje til området er Tranumvej, Bindeleddet, Skolevangen og Klithusevej. Banestien løber langs den østlige side af området, og der er også en krydsende stiforbindelse fra Gl. Landevej til sportspladsen.

Formålet med lokalplanen er at opdatere plangrundlaget i området, og samtidigt give mulighed for to nye byggegrunde på et areal, der er udlagt til fælles friareal. I lokalplanen er der taget hensyn til, at områdets karakter bibeholdes, og at de væsentlige bestemmelser fra den gældende lokalplan opretholdes. Lokalplanen indeholder bestemmelser om bebyggelsens udformning, størrelse og placering. Derudover er der i lokalplanen bestemmelser for terrænregulering, beplantning og hegning. Der er særlige bestemmelser for de to nye byggegrunde, idet der løber en kloakledning med byggelinje ca. der, hvor skellet mellem de to nye grunde kommer til at være.

Lokalplanen inddeler lokalplanområdet i 8 delområder, som har specifikke bestemmelser om, hvad der er tilladt at anvende området til, og hvordan det må udføres. Lokalplanen indeholder også vejudlæg, som ikke er blevet realiseret i den gældende plan. Det drejer sig blandt andet om, at flere ejendomme har private overkørsler til Tranumvej, men i lokalplanen er det muligt at lave et vejudlæg bag om ejendommene, så der ikke længere behøver at være overkørsler ud til Tranumvej. Desuden er der et vejudlæg, der fortsætter Bindeleddet op til Tranumvej, som heller ikke er realiseret endnu. Derfor har lokalplanen taget vejudlæggene med, så det stadig er muligt at virkeliggøre, såfremt det på et tidspunkt er opbakning til det. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, så der er tale om at holde en mulighed åben for fremtidig anvendelse.

Miljøvurdering

Jammerbugt Kommune har foretaget en screening af lokalplanen i forhold til kriterierne angivet i lovens bilag 3. Kommunen har herefter vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af kravet om at udarbejde en miljøvurdering, da planen ikke må antages at få væsentlig indvirkning på miljøet, jf. § 8, stk. 2 og § 10.

Der er ved afgørelsen lagt vægt på, at

  • planen ikke påvirker et internationalt beskyttelsesområde,
  • der er tale om at opdatere en allerede gældende lokalplan for et næsten fuldt udbygget område
  • påvirkningen af grønne områder og beplantninger, dyre- og planteliv samt biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelses interesser i forbindelse med eventuelle anlægsarbejder er lokal samt kortvarig, og det vurderes ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet,
  • de arkæologiske interesser varetages i henhold til Museumslovens bestemmelser, og
  • området ikke er omfattet af lovmæssige bindinger, der påvirkes af virkeliggørelsen af planens indhold.

Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport vil blive offentliggjort samtidig med forslaget til lokalplanen. Afgørelsen kan inden 4 uger påklages til Planklagenævnet. Screeningsskema er vedlagt som bilag.

Tidsplan

Forventet tidsplan for Lokalplan 21-008

Forslag:
Teknik- og Miljøudvalget: 4. november 2024
Økonomiudvalget: 13. november 2024
Kommunalbestyrelsen: 21. november 2024

Forslag til lokalplan udsendes umiddelbart herefter i 8 ugers høring.

Endelig vedtagelse:
Teknik- og Miljøudvalget: 10. marts 2025
Økonomiudvalget: 19. marts 2025
Kommunalbestyrelsen: 27. marts 2025

Den endelige vedtagelse af lokalplanen offentliggøres umiddelbart herefter.

Retsgrundlag
Planloven (Bekendtgørelse af lov om planlægning)

Miljøvurderingsloven (Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM))

Budgetmæssige konsekvenser
Der skal anvendes midler til byggemodning af de to parcelhusgrunde, herunder også etablering af vejadgang til de to grunde.

Høring/borger- og brugerinvolvering
Planforslaget skal udsendes i høring i 8 uger.
Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering, kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages til Planklagenævnet.

Indstilling

Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende, at Forslag til Lokalplan 21-008 sendes i offentlig høring i 8 uger.

Bilag
Dagsordenskort
Screeningsskema LP 21-008 – §10
LP_Forslag_politisk behandling

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER