ForsideNordjyllandRegion Nordjylland anbefaler tilskud til at hjælpe borgere af med jordforurening

Region Nordjylland anbefaler tilskud til at hjælpe borgere af med jordforurening

Print Friendly, PDF & Email

Region Nordjylland anbefaler tilskud til at hjælpe borgere af med jordforurening

Region Nordjylland forsøger at gøre endnu flere nordjyske borgere opmærksomme på Statens populære værditabsordning, som giver tilskud til rensning af forurenede boliggrunde. Målet er at hjælpe borgere hurtigere af med mindre alvorlige forureninger, mens Regionen kan prioritere de forureninger, som udgør den største risiko for menneskers sundhed og vores fælles drikkevand.

En god mulighed for boligejerne

Region Nordjylland sender i øjeblikket breve ud til ejere af forurenede boliggrunde for at minde dem om, at de har mulighed for at søge tilskud fra værditabsordningen. Den statslige ordning er en hjælp til boligejere, som uden at vide det har overtaget et hus på en forurenet grund. De kan mod en egenbetaling få tilskud til at få undersøgt og renset deres grund for forurening.

Regionsrådet fremhæver den statslige værditabsordning som en rigtig god mulighed for berørte borgere til relativt hurtigt at komme ud af en klemme. Forureningen kan nemlig både skabe utryghed i hverdagen og have økonomiske konsekvenser ved et senere salg af boligen, f.eks. hvis den forurenede grund ikke kan belånes på rimelige vilkår.

– Vi anbefaler værditabsordningen som en god løsning for borgere, der bor på mindre forurenede grunde, som der ikke er udsigt til at få renset alene på det offentliges regning. På den måde kan vi prioritere den regionale indsats der, hvor forureningen er alvorlig og udgør en trussel for mange f.eks. i forhold til vores grund- og drikkevand, siger Lauge Larsen (S), formand for Regionsrådets Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling.

Stadig stort potentiale efter 30 års tilskud

Den statslige værditabsordning har eksisteret siden 1993, og på landsplan er flere tusinde boliggrunde i den godt 30-årige periode blevet undersøgt og renset op. Værditabsordningen er særligt populær i Nordjylland, hvor der er blevet gennemført omkring 600 forureningsundersøgelser og 450 oprensninger.

Men med i øjeblikket mere end 2.800 kortlagte jordforureninger i Nordjylland er potentialet i værditabsordningen – og mulighederne for den enkelte boligejer – stadig store. Så er man blevet klar over, at ens grund er forurenet, et det bare med at søge tilskud til nærmere undersøgelser og oprensning.

Indsatsen sker efter først til mølle-princippet i den rækkefølge, de forurenede boliggrunde bliver tilmeldt værditabsordningen. Der er i øjeblikket tre-fire års ventetid på en oprensning.

Pengene til værditabsordningen afsættes hvert år på finansloven. De sidste mange år har beløbet ligget på omkring 25 mio. kr. årligt til både udvidede undersøgelser og oprensninger.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER