ForsideJammerbugtNy undersøgelse: Mere end hver tredje nybygger søger mindre plads

Ny undersøgelse: Mere end hver tredje nybygger søger mindre plads

Print Friendly, PDF & Email

Ny undersøgelse: Mere end hver tredje nybygger søger mindre plads

Mere end hver tredje nybygger er drevet af et ønske om mindre plads, viser en ny undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor i samarbejde med Bilendi. Ifølge arkitekt Louise Balle Rosbjerg hænger udviklingen særligt sammen med, at der er sket en ændring i vores opfattelse af, hvor meget plads vi reelt har brug for – samtidig med et stigende fokus på at indrette os mere effektivt og bæredygtigt.

Flere danskere vælger at bo på mindre plads, viser en ny repræsentativ undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor i samarbejde med Bilendi med mere end 1000 besvarelser fra danske boligejere. Faktisk viser undersøgelsen, at netop ønsket om mindre plads, er en vigtig drivkraft for mere end hver tredje nybygger.

Ifølge arkitekt og partner hos Nodo Arkitekter, Louise Balle Rosbjerg, som har mere end 12 års erfaring med det danske boligmarked, er der flere årsager til, at mindre boliger vinder frem:

– Der er flere elementer, som driver udviklingen. Det ene omhandler, at det er blevet superdyrt at bygge, så derfor ønsker mange at skære ned på pladsen i boligen, så længe det stadig opfylder vores funktionelle og æstetiske behov. Derudover handler det om, at vores behov løbende ændrer sig gennem livet, hvilket kan være medvirkende til, at familier uden hjemmeboende børn ikke har brug for samme plads som tidligere og derfor vælger at bygge et nyt og mindre hus, forklarer Louise Balle Rosbjerg og fortsætter:

– Men der er også sket en generel ændring i vores opfattelse af, hvordan vi tror, at vi skal bo. For år tilbage skulle vi have store børneværelser og multirum, hvor vi i dag forsøger at tænke i kloge kvadratmeter og således skærer boligen ind til benet. Det er samtidig et udtryk for, at flere boligejere er bevidste om deres klimaaftryk, så hvis man kan nøjes med mindre plads, vælger et stigende antal nybyggere at gøre dette.

Den gennemsnitlige bolig er 138 kvadratmeter

Denne udvikling afspejler sig blandt andet også i undersøgelsen, når man kigger på størrelsen af nybyggede boliger, som de seneste fem år i gennemsnit har været på 138 kvadratmeter eksklusiv garage. Og ifølge dørproducenten Swedoor, stiller det store krav til, at pladsen bliver udnyttet bedst muligt:

– Når man bor på færre kvadratmeter, handler det om at tænke i smarte og pladsoptimerende løsninger, så man får udnyttet hver en afkrog af boligen. Derfor oplever vi blandt andet, at flere boligejere vælger en løsning som skydedøre, da de kræver mindre plads, fordi døren ikke skal åbnes ud af i rummet – og derved kan være medvirkende til at give en fornemmelse af mere luft i boligen, forklarer salgsdirektør hos Swedoor Danmark, Hauke Thiessen.

Afslutningsvis påpeger Louise Balle Rosbjerg, at hun forventer, at vi kun har set begyndelsen på denne udvikling, da mindre boliger også vil præge fremtiden inden for nybyggeri:

– Vi står over for en fremtid, hvor både økonomiske hensyn og klimabevidsthed vil have stor indflydelse på, hvordan vi bygger og bor. Mindre boliger og fleksible løsninger vil fortsætte med at vinde frem, og det kræver nytænkning og kreativitet i forhold til både design og funktionalitet. Jeg forventer, at vi vil se endnu flere innovative tiltag i de kommende år, der hjælper med at skabe funktionelle, bæredygtige hjem på færre kvadratmeter.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER