ForsideJammerbugtManglende respekt for el-løbehjul-reglerne - "Det er bekymrende", lyder det fra politiet

Manglende respekt for el-løbehjul-reglerne – “Det er bekymrende”, lyder det fra politiet

Print Friendly, PDF & Email

Manglende respekt for el-løbehjul-reglerne – “Det er bekymrende”, lyder det fra politiet

I takt med at el-løbehjul er blevet en populær transportform blandt børn og unge, er der også opstået en stigende bekymring over sikkerheden i trafikken. Ifølge lovgivningen må børn under 15 år ikke køre alene på elektriske løbehjul i trafikken, heller ikke til og fra skole. Men det sker flere steder, beretter politiet og Rådet for Sikker Trafik. Det øger risikoen for ulykker og kan koste dyrt, hvis forsikringen ikke dækker. Hvis man vil køre på et el-løbehjul i trafikken, er der nogle regler der skal overholdes. Et af kravene er, at man skal være fyldt 15 år, hvis man kører på el-løbehjul i trafikken uden følgeskab af en voksen.

Men den regel brydes flere steder i landet, viser en rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført til politikredsene.

Politiet har modtaget adskillige henvendelser fra skoler om børn, der kører på el-løbehjul uden voksenfølgeskab. Otte politikredse, herunder også Nordjylland fortæller, at de oplever børn under 15 år, der kører på elektriske løbehjul fx til skole uden at de følges med en voksen, som reglerne kræver.

“Det er et problem med børn under 15 år, der kører på el-løbehjul i trafikken, og vi får jævnligt henvendelser fra skoler om det. Derfor har vi sendt information ud til alle skoler i vores område, så de kan fortælle forældrene, at det er ulovligt. Og når vi møder børn under 15 år på et elektrisk løbehjul, så ringer vi til forældrene og tager en snak med dem og forklarer dem reglerne”, siger politikommissær Esben Dal fra Forebyggelses- og Nærhedscentret i Nordsjællands Politi.

El-løbehjul farligere end cykler
Foruden aldersgrænsen på 15 år er der også en række andre krav, som man skal opfylde, hvis man vil køre på et el-løbehjul i trafikken. Det må max kunne køre 20 km/t, der skal være lys på hele døgnet, og så er cykelhjelm lovpligtigt.

Reglerne er lavet for at forebygge alvorlige ulykker og skader. For det er langt farligere at køre på el-løbehjul end på cykel. Faktisk er ulykkesrisikoen 5-10 gange højere, viser danske og udenlandske undersøgelser.

“Det her er ikke et harmløst legetøj. Vi har desværre set ulykker, hvor børn kommer slemt til skade på elektriske løbehjul, og vi ved at ulykkesrisikoen er høj for el-løbehjul. Så det er vigtigt, at man ikke lader børn under 15 år køre på el-løbehjul alene i trafikken. Og i det hele taget bør man som forældre overveje, om det ikke er bedre, at ens børn kører på cykel, da det er mere sikkert og ovenikøbet også er sundere”, siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik

En ulykke kan blive meget dyr
Kører man ulovligt på el-løbehjul, skal man desuden være klar over, at ulykkes- og ansvarsforsikringen i nogle tilfælde ikke dækker, hvis der sker en ulykke, hvor man selv eller andre kommer til skade.

Det kan derfor blive meget dyrt, hvis fx et barn under 15 år kører alene i trafikken og kommer galt afsted eller rammer andre, der skal have erstatning.

“Som udgangspunkt dækker dine forsikringer, hvis du kommer til skade i trafikken, eller hvis du kommer til at skade andre. Men da det er ulovligt at føre et el-løbehjul uden følgeskab af en voksen, hvis du er under 15 år, skal du ikke regne med at din forsikring dækker, hvis dit barn forvolder en skade på andre med et el-løbehjul i trafikken. Det er altid en god idé at tjekke op med dit forsikringsselskab, så du ikke risikerer at stå med en gæld, der kan koste både dig og dit barn en dårlig start på voksenlivet. Vi har set eksempler på erstatning på mere end 1 million kroner”, fortæller Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan man se alle reglerne for at køre på el-løbehjul.

Gode råd:

  • Tjek reglerne for at køre på el-løbehjul, før du køber et til dig selv eller dine børn.
  • For at være lovligt, må løbehjulet højst kunne køre 20 km/t og det skal være CE-mærket.
  • Vær kritisk hvis du vil købe et elektrisk løbehjul på nettet. Der er eksempler på, at der bliver solgt løbehjul, der kører for hurtigt og ikke er lovlige i trafikken i Danmark. 
  • Tjek din forsikring grundigt, før du eller dine børn kører ud på et elektrisk løbehjul i trafikken.
  • Overvej, om det ikke er bedre, at dit barn kører på cykel end på el-løbehjul.
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER