ForsideJammerbugtDansk Metal: Indfør skattefri præmie på 100.000 kr. til nye faglærte

Dansk Metal: Indfør skattefri præmie på 100.000 kr. til nye faglærte

Print Friendly, PDF & Email

Dansk Metal: Indfør skattefri præmie på 100.000 kr. til nye faglærte

Danmark mangler flere hundredetusinde faglærte for at kunne løfte den grønne omstilling. For at motivere flere til at tage en faglært uddannelse, foreslår Dansk Metal nu, at kommende faglærte får en skattefri præmie på 100.000 kr. efter fuldført uddannelse.

I Danmark er vi dybt afhængige af, at vi har nok dygtige faglærte for at kunne lave den grønne omstilling. Faglærte, der skal sikre vækst, og at vi har virksomheder i verdensklasse. Det kræver, at unge og voksne ser erhvervsuddannelserne som et attraktivt uddannelsesvalg. Men søgningen til erhvervsuddannelserne er stagneret, og frafaldet er fortsat højt, trods mange gode intentioner. Derfor foreslår Dansk Metal, at nye faglærte får en skattefri uddannelsespræmie på 100.000 kr., som man vil få udbetalt, når man har fuldført sin uddannelse og arbejdet på fuld tid i et år.

– Det er nødvendigt at gøre noget drastisk og tænke nyt, fordi vi har brug for at flere gør deres faglige uddannelse færdig, siger Kasper Palm, som er forbundssekretær med ansvar for uddannelsespolitik i Dansk Metal. Han uddyber:

– Alle kneb gælder for at få flere faglærte i Danmark. Regeringens kommende investeringer i erhvervsuddannelserne er et vigtigt skridt, men i Dansk Metal tror vi, at der også kan være brug for mere tydelige incitamenter for den enkelte. Og man belønner også pensionister for at fortsætte med at arbejde, når de er nået folkepensionsalderen, med en seniorpræmie.

Dansk Metal foreslår, at uddannelsespræmien i første omgang bliver indført som et forsøg tiltænkt specifikke faglærte uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft.

– Lærlinge betaler skat hele tiden under deres uddannelse og de betaler hurtigt de statslige udgifter til deres uddannelse tilbage. De er i lære på en virksomhed, hvor de får løn og betaler skat tilbage til samfundet. På de lange videregående eller andre uddannelsesområder kommer man – lidt groft sagt – ud med en gæld til samfundet, hvorimod vores medlemmer allerede har betalt deres uddannelse, siger Kasper Palm.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på konsekvenserne af at indføre uddannelsespræmien. Forslaget vurderes at koste ca. 1,5 mia. kr. eller 1,15 mia. kr. efter tilbageløb årligt i mindreprovenu til staten. Begrænses tiltaget til uddannelser på positivlisten for faglærte, som er de erhverv, hvor der er mest mangel på faglærte, skønnes det at koste ca. 0,4 mia. kr. eller 0,3 mia. kr. efter tilbageløb årligt i mindreprovenu. Tiltaget kan finansieres indenfor det nuværende økonomiske råderum, som aktuelt ligger i omegnen af 60 mia. kr. frem mod 2030.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER