ForsideAabybroNye risikoområder i Jammerbugt: Oversvømmelser truer kyst og lavtliggende områder

Nye risikoområder i Jammerbugt: Oversvømmelser truer kyst og lavtliggende områder

Print Friendly, PDF & Email

Nye risikoområder i Jammerbugt: Oversvømmelser truer kyst og lavtliggende områder

Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune vil på deres møde den 23. september 2024 få en orientering samt drøftelse vedr. høring om. udpegning af Jammerbugt Kommune som særlig oversvømmelsestruet kommune.

Sagsbeskrivelse
Kystdirektoratet har på baggrund af data udpeget særligt oversvømmelsestruede områder. Dette sker med udgangspunkt i EU’s oversvømmelsesdirektiv, der forpligter alle lande til at kortlægge og handle i oversvømmelsesudsatte områder. Den nationale vurdering af oversvømmelsesrisikoen og udpegning af risikoområder gennemføres hvert sjette år. Udpegningerne skal give kommunerne mulighed for at planlægge i god tid og dermed undgå omrfattende skader som følge af oversvømmelser.

Udpegede kommuner skal udarbejde risikostyringsplaner og forebygge skader. Dette arbejde bliver aktivt understøttet af Kystdirektoratets risikokortlægning og sparring. Jammerbugt Kommune ligger i risikoområde “Østlige Limfjord”. Området foreslås udpeget på baggrund af oversvømmelsesrisikoen fra både hav og vandløb. Oversvømmelsesrisikoen fra hav er særligt koncentreret uden for Jammerbugt Kommune mens risikoen fra vandløb bl.a. er centreret omkring det lavtliggende område vest for Ryå på stykket mellem Aabybro og Limfjorden.

Risikostyringsplaner er overordnet kommuneplanen og dermed også sektorplanerne. Risikostyringsplanen vil dermed udgøre rammer og bindinger for den øvrige kommunale planlægning, herunder for klimatilpasningsplanen. Berørte kommuner kan foretage en koordinering mellem risikostyringsplaner, kommunale klimatilpasningsplaner og kommunens generelle beredskabsplan.

Risikostyringsplanerne beskriver hvilke tiltag, kommunerne kan sætte i gang for at forhindre store ødelæggelser i forbindelse med katastrofale oversvømmelser.

Tidsplan
Høringen løber frem til den 4. november 2024. Fristen for den Nationale vurdering af oversvømmelsesrisiko fra hav og vandløb samt udpegning af risikoområder er 22. december 2024.

Det forventes, at Kystdirektoratet i 2024-2025 udarbejder kort over faren for oversvømmelse og kort over oversvømmelsesrisikoen i de udpegede risikoområder. I 2026-2027 skal kommunerne ifølge tidsplanen udarbejde risikostyringsplaner for de udpegede risikoområder.

Retsgrundlag
I Danmark er oversvømmelsesdirektivet implementeret i LBK nr. 72 af 18.01.2024 om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer samt BEK nr. 894 af 21.06.2026 om vurdering og risikostyring for oversvømmelser fra havet, fjorde eller andre dele af søterritoriet.

Budgetmæssige konsekvenser
Udarbejdelse og implementering af risikostyringsplaner vil få budgetmæssige konsekvenser, der pt. ikke er fastlagt nærmere.

Indstilling: Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller:

  • at Teknik- og Miljøudvalget drøfter udpegningen af den østlige Limfjord som særligt oversvømmelsestruet område, og
  • at Vækst- og Udviklingsforvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelse udarbejder og indsender høringssvar til Kystdirektoratet.

Bilag
Høringsbrev – Revurdering af udpegede risikoområder i henhold til oversvømmelsesloven
Udpegningsforslag oversvoemmelsesdirektivet 2024

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER