ForsideJammerbugtFlagdagen er en vigtig anerkendelse - Jammerbugt Kommune afholdt den nationale Flagdag...

Flagdagen er en vigtig anerkendelse – Jammerbugt Kommune afholdt den nationale Flagdag for 11. gang

Flagdagen er en vigtig anerkendelse – Jammerbugt Kommune afholdt den nationale Flagdag for 11. gang

For 11. gang afholdt Jammerbugt Kommune torsdag d. 5. september den nationale Flagdag for Danmarks udsendte. Opbakning og anerkendelse fra hjemlandet er vigtigt, når man sætter livet på spil for det – lød det både i borgmesterens velkomst og rundt om ved deltagernes borde.

Torsdag d. 5. september var det igen tid til at markere den nationale Flagdag for Danmarks udsendte. I Jammerbugt Kommune samledes cirka 90 veteraner i DGI Huset Aabybro, og traditionen tro blev fanerne båret ind til tonerne fra Aalborg Brass Band fra Flyvestation Aalborg, som lagde et smukt soundtrack til arrangementet.

Flyvestation Aalborg Brass Band lagde et smukt soundtrack til arrangementet. Foto: Jammerbugt Kommune

”De senere år har rusket op i os. De har også gjort den indsats, som Danmarks udsendte gennem årene har ydet, klarere i vores bevidsthed, tror jeg,” nævnte borgmester Mogens Gade i sin velkomst, og henviste dermed til den krisebevidsthed, som breder sig i disse år – i Danmark og resten af Europa. 

Han understregede også det samfundsmæssige ansvar for de mennesker, der sendes ud på nationens vegne:

”Krigen kan sætte sig spor i den enkelte, som bliver en pris han eller hun hver eneste dag må betale – også selvom den fredelige hverdag, ude fra set, er vendt tilbage. Her skal det danske samfund være klar til at hjælpe og støtte. Vi skal tage hånd om vores veteraner, fordi de har kæmpet vores kamp for os”.

Borgmester Mogens Gade bød velkommen, Foto: Jammerbugt Kommune

En fin og ordentlig markering

Dagens gæstetaler narkosesygeplejerske, Lærke Søe, satte ord på den følelse af manglende intensitet og meningsfuldhed, som kan præge hverdagen, når man kommer hjem fra en udsendelse til et af verdens kaotiske brændpunkter. Narkosesygeplejersken, som blandt andet har været udsendt flere gange til Afghanistan, opfordrede til at danske veteraner også bliver gode til at tage sig af hinanden.

For deltager Jonas Rasmussen fra Tranum, var netop fællesskabet mellem tidligere udsendte vigtigt. Selv har han været udsendt til Afghanistan i 2018 og Mali i 2022 med primært ansvar for logistikken, men også klar til at trække i kampuniformen, hvis det blev krævet.

Cirka 90 var mødt frem til markeringen af den Nationale Flagdag for Danmarks udsendte. Foto: Jammerbugt Kommune

”Der skete mig ikke noget, men der var jo mange episoder, hvor det var tæt på. I Kabul blev vi beskudt af både mortérgranater og raketter i lejren, og i Mali oplevede vi eksplosioner meget tæt på. I den slags situationer betyder det alt, at man kan stole på hinanden, og det er nok noget af det, man tager med hjem. Som tidligere udsendte har vi noget vigtigt til fælles, og mit netværk blandt soldater og tidligere udsendte betyder meget. Nogle er mere mærket af oplevelserne end andre,” beskriver Jonas Rasmussen, som i dag arbejder i bevogtningstjenesten på Flyvestation Aalborg.

Invitationen til markeringen flagdagen i Jammerbugt Kommune havde han fået af en nabo, som også har været udsendt.

”Jeg har mange år tænkt, at jeg gerne ville med på flagdagen og i år passede det. Som udsendte har vi brug for anerkendelse fra det land, vi repræsenterer. Danske soldater nyder stor international anerkendelse fra kolleger, for vi har gjort og gør det stadig godt rundt om i verden. Et arrangement som dette er en fin og ordentlig markering, som jeg er glad for at kunne deltage i”. 

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER