ForsideJammerbugtDen nye asbestlovgivning: Sådan skal de nordjyske boligejere forholde sig

Den nye asbestlovgivning: Sådan skal de nordjyske boligejere forholde sig

Print Friendly, PDF & Email

Den nye asbestlovgivning: Sådan skal de nordjyske boligejere forholde sig

Det er ikke gået mange nordjyske boligejeres næse forbi, at der per 1. januar 2025 indtræder nye regler vedrørende asbesthåndtering. I Region Nordjylland er der godt 88.000 boliger med asbesttag, og for boligejerne har den nye lovgivning både skabt forvirring og panik. For hvordan skal man som privatperson forholde sig til de nye regler? Bliv her klogere på, hvad det nye reglement egentligt betyder for dig som boligejer.

Tømrer og tømmerhandler landet over har i de seneste måneder oplevet en stigende efterspørgsel fra boligejere, som ønsker at udskifte deres gamle eternittag. For den nye asbestlovgivning har skabt forvirring blandt boligejere, som ønsker at skrotte det gamle asbestholdige tag, inden lovgivningen træder i kraft. Men hvad betyder lovgivningen egentligt for de godt 88.000 boliger i Nordjylland med asbesttag?

Ingen tvungen udskiftning

Selvom mange boligejere nu overvejer, om de skal udskifte deres asbesttag, følger der intet krav om udskiftning med den nye lovgivning. Man kan derfor godt udsætte sin tur i byggemarkedet lidt tid endnu, hvis ikke taget fejler noget. Selvom man lovligt kan nedrive et asbesttag frem til 1. januar 2025, er det dog Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private også indtil da får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde.

Ifølge Jens Engbo Norddal, adm. direktør hos Swisspearl, er det dog helt naturligt, at mange boligejere er forvirrede over de nye asbestregler, men understreger samtidig, at der ikke er grund til panik.

– Der findes ingen præcise tal på, hvor mange boliger, der har et asbestholdigt tag, men det anslås at være op mod en halv million, og for de boligejere er det helt forståeligt, at den nye asbestlovgivning giver anledning til bekymring. Men det er samtidigt vigtigt at forstå, at så længe dit asbesttag er intakt, er der ingen umiddelbar sundhedsrisiko, fortæller Jens Engbo Norddal, adm. direktør i Swisspearl, som yderligere pointerer at tage, som er lagt efter 1990, ikke indeholder asbest.

Er der derimod tale om et beskadiget asbesttag, er der risiko for frigivelse af asbestfibre, som kan give anledning til at udskifte taget, og det er her de nye regler træder i kraft.

De nye regler, som træder i kraft d. 1. januar 2025, betyder nemlig, at private ikke længere må foretage en nedtagning af asbestholdige materialer. I stedet skal det udføres af professionelle med den rette certificering på grund af risikoen for at frigive de farlige asbestfibre under processen.

­- Den nye lovgivning på området er lavet for at beskytte private såvel som de tømrere, der udskifter gamle asbestholdige tage, og overholder man ikke reglerne kan der vente en stor bøde. Men indtil lovgivningen træder endelig i kraft ved årsskiftet må man som privatperson gerne nedtage sit gamle tag med asbest. Det er dog vigtigt at tage sine forholdsregler, så man ikke indånder de sundhedsskadelige asbestfibre, præcis som det også var før den nye lovgivning. Og er man usikker vil jeg råde boligejerne til at få hjælp af fagfolk, forklarer Jens Engbo Norddal.

Lovgivning handler om nedtagning, ikke oplægning

Med det nye reglement vedrørende håndtering af asbest er mange boligejere bekymret for den ekstra regning, som kan følge med, når de står til at skal have udskiftet deres tag – uanset om det var tiltænkt som et gør-det-selv projekt eller med hjælp fra en håndværker. På trods af et endnu ikke fuldt overblik fra nedrivningsvirksomhederne forventer de, ifølge en rundringning foretaget af Videncentret Bolius, dog kun en mindre eller ingen prisstigning.

Men står man og skal have udskiftet sit tag, er det ligeledes værd at overveje, hvilken slags tag der passer til ens krav og hus – er det udseende, vedligehold eller andet, som prioriteres højest?

– Overordnet sælger vi mange bølgeplader og skiferplader i fibercement til diverse byggeprojekter. Her er bygningens udtryk naturligvis i fokus, men samtidig tager mange af projekterne blandt andet også udgangspunkt i, hvilke ressourcer der er til vedligehold af taget, siger Jens Engbo Norddal og fortsætter:

– Har man allerede et let tag som bølgeplader på sin bolig, skal man også have for øje, om konstruktionen kan holde til et tungere tag som eksempelvis tegl. En fagperson kan hjælpe med at vurdere, hvad der er muligt.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER