ForsideDebatBjerg, Hansen, Solberg og Christensen: Unødvendige besparelser på den nære velfærd

Bjerg, Hansen, Solberg og Christensen: Unødvendige besparelser på den nære velfærd

Af Kommunalbestyrelsesmedlemmer i Jammerbugt: John Bjerg (D), Merete Fuglsang Hansen (T), Johnny Solberg (C) og Jørgen Ravn Christensen (C)

Unødvendige besparelser på den nære velfærd

Onsdag aften i sidste uge vedtog et flertal af kommunalbestyrelsen (V,S, SF og DF) i Jammerbugt Kommune deres eget budgettjek med store besparelser på den nære velfærd. Ikke mange områder gik fri – børn,

handicappede og de ældre kommer til at mærke besparelserne markant. Denne sparestrategi har været anvendt i Jammerbugt gennem flere år, desværre uden at få succes med at vende den nedadgående spiral. Vi har i fire ud af de sidste fem år, måtte tage ekstra penge op af kommunekassen for at dække hullerne i budgettet- det kan vi simpelthen ikke fortsætte med!

Vores forslag blev desværre stemt ned -men kampen stopper ikke her for os. Vi viser ansvar for vores

kommune ved at kæmpe for langsigtede løsninger, der sikrer en stabil økonomi og hvor budgetterne er realistiske og vi sammen udvikler vores kommune. Vi skal væk fra altid at snakke om besparelser, sparekataloger og urealistiske budgetter, der som hidtil ender i tillægsbevillinger sidst på året.

Men hvad gik vores forslag så ud på og hvorfor mener vi, at disse besluttede besparelser er unødvendige?

Vores fokus vil altid være at undgå de ”grimme” besparelser på de varme hænder, på skolerne, på de svage og de ældre, hvorimod besparelser som rammer de kolde hænder, for os er langt mere spiseligt. I vores nye fremførte forslag, undgik vi nemlig disse ”grimme” besparelser ved at udskyde anlægsprojekter for 20 mio kr i kommunen til 2024 og årene fremefter. Vi vælger nemlig borgerne frem for mursten.

Men hvordan kan vi så undgå de ubehagelige besparelser og stadig få et budget i balance? Hvis man kigger isoleret på 2023, er dette heller ikke muligt og vi er nødt til at tage 25 mio op af kassen, for at undgå serviceforingelser. Men kigger man på det langsigtede plan, dvs 2-3 år frem, vil kommunen stå med en langt stærkere økonomi, end med det forslag der blev vedtaget onsdag aften af V, S, SF og DF.

Vi vil gerne vise en ny vej, hvor vi beder et eller flere eksterne firmaer komme med forslag til strukturændringer, der kan effektivisere vores kommune. Altså forslag hvor vi kan gøre ting klogere, fravælge ting som ikke giver værdi for borgerne, vel og mærke uden at den service vi kender i dag forringes. Potentialet for denne effektivisering af strukturen i kommunen er ifølge tænketanken CEPOS på hele 285 millioner kroner. Vi har slet ikke behov for at spare 285 mio kr i kommunen, men kan vi spare blot 45 millioner på denne måde, ser kommunens økonomi langt bedre ud.  Disse effektiviseringsforslag tager tid at få vurderet og i sidste ende vedtaget, så derfor vil vi først kunne få glæde af disse fra 2024.

Hvis det er vejen vi vælger, vil effekten af disse strukturændringer kunne ses i 2024 og 2025. Vi får balance i vores budget igen, og allerede i 2026 kan vi lægge mere end de 25 mio kr i kassen igen. I årene

herefter skal vi så vurdere, hvad vi skal bruge disse ekstra midler på. Måske mere borgernær velfærd?

Vi retter derfor allerede nu vores fokus mod budget 2024, hvor vi igen vil forsøge at overbevise et flertal i kommunalbestyrelsen om, at vi skal i en anden retning. Ikke med fine ord, men med reel handling.  Vi fire politikere fra Lokallisten, Nye Borgerlige og Konservative har modet til denne forandring og vi håber inderligt at vi kan samle et flertal for det – inden budget 2024 skal vedtages til oktober.

LÆS OGSÅ: Fjerbold: Stor succes til årets Kommunemesterskaber 2023

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER