Patienter, der er genoplivet efter hjertestop og patienter med hjerneblødninger eller blodpropper i hjertet eller hjernen, skal hurtigt på hospitalet. Derfor spiller akutlægehelikopterne især en afgørende rolle for dem, der bor langt væk fra et hospital, der kan hjælpe dem. En ny opgørelse viser, at det fortsat er netop disse patienter, der ofte flyves med.
4.768 gange blev der sendt bud efter Danmarks fire akutlægehelikoptere i 2021, og 2.329 gange fløj helikopterne patienter på hospitalet. I 42 procent af tilfældene var der tale om patienter med hjerte-/karsygdomme, i 19 procent af tilfældene var der tale om neurologiske sygdomme. Det viser tallene i den nye årsopgørelse fra Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.
– Der er ingen tvivl om, at akutlægehelikopterne fortsat spiller en afgørende rolle i at få akutte patienter hurtigt på hospitalerne. Hjertepatienterne udgør den absolut største gruppe af patienter, og vi kan se, at vi har flest flyvninger til de områder af landet, hvor der er længst til hospitalerne. Den kombination understreger vigtigheden af helikopterne, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.
LIDT FLERE FLYVNINGER END ÅRET FØR
Antallet af flyvninger i 2021 ligger på niveau med antallet af flyvninger i 2020 – helikopterne gik i luften 96 flere gange i 2021. Stigningen er dog ikke helt jævnt fordelt over baserne. I 2021 oplevede man nemlig en stigning på 104 flere ture fra Billund, mens der blot var små op- og nedjusteringer i antallet på de øvrige baser.
– Når vi ser på det samlede antal flyvninger, kan det umiddelbart se ud til, at det nu har fundet et naturligt leje. Vi forventer, at antallet vil svinge en smule op og ned på de enkelte baser – dog har Billund vist sig som en undtagelse i 2021. Vi har ikke en entydig forklaring på stigningen her, men det er den base, der er flest flyvninger fra, forklarer Troels Martin Hansen, cheflæge ved for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.