Af Folketingskandidat for Alternativet Liselotte Jakobe Lundgaard og Louise Holmbjerg Jensen, stifter af interesseorganisationen Svigtet af Systemet – Arbejdsskade og privat erstatning.
Vi mener, at det er begge dele.
Interesseorganisationen “Svigtet af Systemet – Arbejdsskade og privat erstatning” har gennem flere år haft fokus på at hjælpe og sikre bedre vilkår for skadelidte borgere, som er kommet i klemme i deres erstatningssag.
Gennem tiden er der foretaget forskellige tiltag, men spørgsmålet er, om det er nok? Vi mener, at der langt fra er gjort tilstrækkeligt på området, men også kommunernes fokus på at hjælpe skadelidte borgere halter.
Derfor er vi gået sammen i en rundspørge til i alt 20 af landets 98 kommuner om, hvor hyppigt de har anvendt deres mulighed for at søge om regres.
Der tegner sig et tydeligt billede af, at også her mangler der opmærksomhed.
Indtil videre er svaret, at der imellem 18-27 gange pr. år bliver ansøgt om regres, jf. §78 i sygedagpengeloven, i de enkelte kommuner.
Det står i skærende kontrast til, at vi ved, at der i Danmark, hvert år er ca. 200.000 mennesker, der udsættes for en personskade på deres arbejde eller i deres fritid.
Kontant på DR tydeliggjorde den 3/3-22, at det ikke er nemt for de skadelidte borgere at opnå erstatning ved forsikringsselskaberne – forløb som en række eksperter kaldte for ”bedrageriske”.
En tidligere indsats i det kommunale system med kompetent personale med fokus på området, kan være med til at sikre et bedre forløb og vilkår i erstatningssagerne.
Når den tidligere indsats ikke gives, og kommunerne samtidig ikke benytter sig af regreskravet, har det den betydning, at forsikringsselskaberne ikke pålægges deres ansvar.
Det er derfor skatteydernes penge, der skal dække omkostningerne for skadelidte borgere. Det er hverken rimeligt eller meningen med loven.
Jeg har kæmpet siden 2010 med min arbejdsskade,efter en person på et bosted rev mig omkuld en glat morgen i december,hvor jeg nu har fået 2 diskopolaps,men da kommunen i 2008 har skrevet at jeg har haft ryg gener i min barndom, bliver der givet afslag på erstatning,selv om jeg kan fremvise at jeg aldrig har haft ryg gener i min læge jounal,gir heller ik mening når jeg har været i lære som struktør og gulvlægger,det kunne jo slet ik lade sig gøre hvis jeg havde dårlig ryg.