ForsideAndetÆldre skal tage sig i agt på nettet

Ældre skal tage sig i agt på nettet

Internettet har i efterhånden mange år banet vejen for alle tænkelige muligheder, og i dag er der flere brugere af internettet end nogensinde før. I et samfund som Danmark er internettet en naturlig og stor del af langt de flestes hverdag, og vi ligger derfor også blandt toppen. Dette internetbrug gælder både i forbindelse med arbejde og fritid – og det gælder både gamle og unge.

De mange muligheder har desværre også for længe siden åbnet døren for de mere ondsindede muligheder, hvor bagmænd ser sit snit til enten at stjæle penge eller oplysninger, der så kan bruges til afpresning eller som en anden form for økonomisk incitament. Uanset, hvem man er, skal man derfor begå sig med sikkerhed på nettet – men særligt den ældre generation skal nok passe ekstra på, da de som regel vil være mere sårbare. Her kommer vi ind på hvordan.

Selve truslen

De fleste tænker nok straks på virusser og regulære hackerangreb, når de hører ordet cybersikkerhed og om trusler på nettet. Men faktisk er truslen som regel langt mindre subtil, og den behøver faktisk ikke at være synderligt teknologisk udformet. Et af de værst tænkelige eksempler på en virus vil dog være et stykke ransomware, der går ind og låser alle dine filer, oplysninger mv., og du kan først få adgang til dem, når du har betalt et bestemt beløb.

Men oftest vil truslen være i form af phishing, der er en metode, hvorpå man snyder offeret til at tro, at man snakker med en anden person eller firma, end det er tilfældet. Det kan f.eks. være ved at lave en side, der ligner Facebook, netbank eller en given webshop på en prik, men blot med en mindre ændring i adresselinjen (URL’en). Dermed kan man hurtigt komme til at indtaste dybt private oplysninger, som kan lede til katastrofale følger. Er siden rigtig smart, så leder den faktisk videre til den rigtige side, hvormed man slet ikke opdager fadæsen, før det er for sent.

Selve måden, hvorpå man kommer ind på den ondsindede side, kan ske på mange måder, men det ses ofte via e-mail. Det kan være en mail, der fortæller en om et muligt sikkerhedsbrud, eller at der er kommet en opdatering.

Hvad man konkret kan gøre

Man skal som nævnt begå sig med sikkerhed på nettet, men hvordan gør man så helt konkret det? Herunder kommer vi med en række gode, konkrete råd til god netsikkerhed – ikke mindst når man tilhører den ældre aldersgruppe.

·         Brug et stærkt kodeord – Du har hørt det siden internettets opståen, men det virker. Et stærkt kodeord behøver dog ikke at være et fuldstændig tilfældigt virvar af tal og symboler, som ingen kan huske. Benyt i stedet eks. tre tilfældige ord, der ikke relaterer til hinanden, og sæt dem sammen med tal og symboler.

·         Benyt VPN på offentlige netværk – Med et VPN (Virtual Private Network) er du sikret en krypteret forbindelse. Nogle tjenester har også en kodeordshusker, så man kan få enormt stærke kodeord, uden at skulle kunne huske dem i hovedet.

·         Kontrollér altid udgående links – Særligt i e-mails, men også på internettet generelt. Ved at holde musen over linket kan du se selve URL’en. Her skal du kigge efter, at den leder til den rigtige side i ”hoveddelen” af URL’en, dvs. det der står lige før .com eller .dk.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER