Social og Sundhedsudvalget i Jammerbugt kommune holder møde den 2. november 2021, hvor der bl.a. skal behandles Godkendelse af fritidsjob og praktikker til unge
Beslutning om ansættelse af unge i kommunale fritidsjob, og ansættelse af unge uddannelseshjælpsmodtagere i kommunale praktikker.
Sagsbeskrivelse
Fritidsjob til unge:
Som en del af budgetaftalen for 2022 er det besluttet, at der afsættes en pulje på kr. 500.000, som i første omgang gør det muligt at ansætte 10 unge i kommunale fritidsjob i 2022.
Af budgetaftalen fremgår det at:
”Fritidsjob er et tiltag og tilbud for de mere udfordrede unge om at blive ansat i et kommunalt fritidsjob. Undersøgelser viser nemlig, at der er sammenhæng mellem unges fritidsjobs og chancen for at opnå en ungdomsuddannelse og derved øge muligheden for selvforsørgelse, da et fritidsjob kan medvirke til en afklaring af uddannelsesvalg og til en modning af de unge. Jammerbugt Kommune vil med budget 2022 sætte ekstra fokus på at understøtte de unge ved at skabe meningsfulde, kommunale fritidsjob for særligt denne gruppe af unge. Et sådant fritidsjob kunne f.eks. være at varetage forefaldende arbejde på et af kommunens plejecentre for derigennem bl.a. at stifte bekendtskab med og måske interesse for SOSU-faget”.
Baggrund:
Fritidsjob kan have stor betydning for unges fremtidsudsigter – ikke mindst når det drejer sig om udsatte eller sårbare unge. Forskning viser, at udover den rent økonomiske gevinst, så får unge yderligere en række positive effekter ud af at have et fritidsjob. Effekter som er af både personlig, social og faglig karakter. Det viser sig blandt andet, at unge med fritidsjob har mindre fravær i skolen, får bedre karakterer og har bedre mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Ovenstående understøttes af, at Jammerbugt Kommunes integrationsafdeling gennem flere år har arbejdet bevidst med etablering af fritidsjob til unge med integrationsbaggrund, og dette ses som en væsentlig medvirkende faktor til, at der ikke er unge med integrationsbaggrund, som modtager uddannelseshjælp i Jammerbugt Kommune.
Der findes også incitamenter for kommunen til at fokusere mere på fritidsjob. Dette er særligt gældende for inden for fagområder, hvor der er mangel på arbejdskraft, idet fritidsjob kan bruges som led i en rekrutteringsstrategi. Ved at tilbyde unge fritidsjob er der mulighed for at skabe interesse for faget, således at den unge vælger en uddannelse inden for faget. Der er desuden mulighed for at ansætte en ung i fritidsjob til at varetage mere simple opgaver således, at de uddannede medarbejdere kan fokusere på de opgaver, der kræver en særlig faglighed. Der kan f.eks. være tale om oprydning, rengøring, piccoline opgaver, lettere praktiske opgaver, mv.
Det forventes at de 10 unge ansættes primo januar 2022. Det bemærkes, at de 10 unge er udsatte unge, og at indsatsen skal spredes ud over hele kommunen.
Ansættelse af unge i praktikker:
I modsætning til fritidsjob som vil kunne oprettes i alle kommunens afdelinger og institutioner, er der med praktiktiltaget specifikt fokus på de områder i Jammerbugt Kommune, hvor der i særdeleshed forventes at blive mangel på arbejdskraft. Det vil sige inden for seniorområdet og handicapområdet – SOSU fagområderne bredt set.
Målgruppe:
Ansættelse i praktikker vil, i modsætning til unge i fritidsjob, fordre, at de unge er job- og uddannelsesparate.
Fremtidens personale:
Der er som nævnt tale om et fag, hvor der allerede nu er rekrutteringsudfordringer, og det er udfordringer, som med den demografiske udvikling in mente, fremadrettet bestemt ikke forventes at blive mindre.
Henset til disse rekrutteringsudfordringer, skal Tiltaget primært ses som en mulighed for, at de unge får indblik i hverdagen og arbejdsgangene inden for SOSU faget i håb om, at nogle af de unge vil blive interesserede i at uddanne sig inden for Faget.
Jobfunktioner:
Der vil ikke være tale om, at de unge i praktik kan eller skal overtage opgaver fra det ordinært ansatte personale. Praktikkerne skal opfattes som nyttejob, hvor de unge løser opgaver, som det ordinært ansatte personale ikke har mulighed for at løfte i en travl hverdag. Det kunne fx være højtlæsning, kort- og brætspil, gåture og indkøb i fællesskab med beboere på plejecentre. Opgaver hvor det sociale samvær med beboerne er det primære element. Der kan forekomme perioder, hvor der ikke vil være tilgang af unge på det enkelte plejecenter/botilbud, hvorfor der kan forekomme udsving i det opgaveniveau/tilbud, der stilles til rådighed for borgerne.
Vilkår for praktik:
Praktikkerne vil blive oprettet som straksaktivering til unge som modtager uddannelseshjælp eller dagpenge svarende til de nyttejobs, som oprettes via Værkstedet i Aabybro. Visitationen til praktikkerne finder sted i Jobcenteret i tæt samarbejde med de relevante plejecentre og botilbud.
Da der er tale om praktikker, hvor de unge i høj grad skal interagere med såvel borgere som ordinært ansat personale, vil der i visitationen især være fokus på de unges sociale kompetencer.
Visitation til praktikkerne forventes igangsat fra december 2021 forudsat udvalgenes godkendelse.
Tidsplan:
SSU 02.11.21 (godkendelse)
BEU 03.11.21 (godkendelse)
Budgetmæssige konsekvenser
Fritidsjob:
Er besluttet i forbindelse med godkendelse af budget 2022.
Praktikker:
De unge modtager uddannelseshjælp/ydelse i forbindelse med praktik.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Ikke relevant.
Indstilling
Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget og Beskæftigelsesudvalget godkender ovennævnte tiltag.