Interessen for at holde de danske farvande, kyster og strande fri for plastik, tomme dåser og andet affald har aldrig været større. Søværnet oplever således et boom i antallet af indsamlere af havfald – og nu kaster Danmarks 5. største bank sig ind i kampen.
Affald efterladt af besøgende og båret ind af bølgerne ved landets kyster udgør ikke alene en trussel mod vores miljø, men også vores dyreliv og vores mange naturområder. Det har fået flere end 28.500 ildsjæle til at kaste sig ind i kampen som havmiljøvogtere. Allerede i årets første ni måneder er der kommet 20 procent flere til end det samlede tal for hele 2020.
– Kombinationen af at gøre noget godt for naturen og indgå i fællesskaber med venner, familie og kolleger har været et trækplaster. Det ser vi blandt andet på antallet af havmiljøvogtere, som er steget markant de senere år, forklarer Birgitte Søby Vagnholm, ansvarshavende for havmiljøvogterkampagnen.
At så mange danskere har fået øjnene op for Søværnets arbejde understøttes også af mængden af havfald, der er indsamlet de senere år. Således blev der i 2019 indsamlet omkring 300 tons havfald, mens det tal steg til godt 500 tons i 2020. Samtidig vidner tallene om, at der er behov for endnu flere hænder, hvis mængden af affald langs landets kyster skal under kontrol.
Nu kaster Danmarks 5. største bank sig under fanerne. Med involvering af medarbejdere, kunder, samarbejdspartnere, skoler, foreninger og andre fællesskaber indtager de landets kyster i uge 41 for at samle affald.
– I Spar Nord støtter vi op om initiativer, der kan være med til at sikre vores miljø og fremme bæredygtighed i hverdagen. Derfor har vi arrangeret en landsdækkende havfaldsindsamling for blandt andre vores medarbejdere og de lokale skoler og foreninger, så vi sammen kan gøre en forskel for det lokalsamfund, som vi er en del af, forklarer administrerende direktør Lasse Nyby og fortsætter:
– Håbet for indsatsen er at få skabt opmærksomhed omkring og tilslutning til Søværnets kampagne, Havmiljøvogterne, og sammen med dem sætte fokus på, hvordan vi hver især kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag.
Mange vælger i år at holde efterårsferien hjemme eller i sommerhuse langs landets kyster, og en tur til stranden kan derfor være en oplagt aktivitet. Sammen med Spar Nord vil vi i Søværnet gerne opfordre til, at danskerne benytter lejligheden til at tage del i kampagnen og dermed hjælpe med at nedbringe affaldet langs landets kyster. Vi ser det som en oplagt aktivitet i efterårsferien, som både kan være en lærerig og hyggelig for små og store.
Læs mere her: www.havmiljøvogter.dk