Penge til ekstra aktivitet på både privathospitaler, regionens hospitaler og hos speciallægerne skal mindske efterslæbet fra coronakrisens anden bølge.
Vi kommer patienterne i møde
Flere nordjyder kan se frem til at blive behandlet for sygdomme, hvor behandlingen er blevet udsat på grund af coronakrisens anden bølge.
Det er en politisk målsætning, at aktiviteten i behandlingen af nordjyske patienter skal tilbage på normalt spor, og både regionens hospitaler, privathospitaler og speciallæger bringes yderligere i spil for at gøre indhug i efterslæbet.
– Som patient er det jo sagt på godt nordjysk træls at gå og vente på behandling. De alvorlige sygdomme som for eksempel kræft og hjertelidelser har vi hele tiden under coronakrisen håndteret, men andre patienter har oplevet at få aflyst og udskudt behandlinger – for eksempel ortopædkirurgiske operationer – og det er ikke tilfredsstillende, men desværre nødvendigt. Med en bevilling til at øge aktiviteten er det over en bred politisk front ønsket, at vi også kommer de patienter i møde, siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland.
Forudsætning at staten dækker udgiften
Konkret indstiller Region Nordjyllands forretningsudvalg, at der afsættes op til 50 millioner kr. ekstra til behandling på privathospitaler i årets 2. kvartal. Det er svært at sige præcist, hvor mange ekstra patientbehandlinger, det vil give mulighed for. Det afhænger af de typer af behandlinger, der henvises, men det drejer sig om flere tusinde nordjyder, som nu tilbydes behandling tidligere.
På regionens egne hospitaler lægges op til, at der sættes gang i ekstra aktivitet for op til 20 millioner kr. Alle ekstra omkostninger til behandling på privathospitaler og egne hospitaler forventes refunderet og finansieret som del af den statslige kompensation for merudgifter i forbindelse med Covid-19.
Region Nordjyllands forretningsudvalg godkendte i januar, at der gøres brug af en allerede indgået aftale om at omlægge sygehusbehandling til speciallægepraksis. Tekniske udfordringer har stået i vejen for omvisitering af patienter, men udfordringerne er nu løst og patienter bliver omvisiteret til speciallægerne som planlagt. For eksempel til ørelægehjælp.
Også her vil udgifterne til ekstra behandling i første omgang blive dækket af regionens eget budget, men det forventes, at udgifterne refunderes af staten.
Krisen er kommet i bølger
Antallet af patienter i Region Nordjylland, som har ventet på udredning og behandling, var faldende i efteråret, men det stigende smittetal har siden udgangen af december betydet, at ventelisten igen er vokset, fordi hospitalerne var optaget af opgaven med at udvide antallet af sengepladser og behandle patienter indlagt med coronasmitte.
Forretningsudvalget har nikket ja til at skrue op for aktiviteten, og sagen forelægges også til orientering i Regionsrådet på næste møde tirsdag 30. marts.
Yderligere oplysninger
Under Covid-19 har bekendtgørelsen om udredningsretten været suspenderet i forskellige perioder for både somatik og psykiatri. For somatikken var suspensionen i kraft fra marts 2020 til og med februar 2021. For psykiatrien var suspensionen gældende fra marts 2020 til og med august 2020.