ForsideAndetKræftens Bekæmpelse: Er de sunde vaner ramt af corona? Få gode råd...

Kræftens Bekæmpelse: Er de sunde vaner ramt af corona? Få gode råd fra 10-kampen

Det kan være sin sag at holde fast i de sunde vaner i en travl hverdag. Ikke mindst i en coronatid. Men der er råd at hente, og derfor inviterer Kræftens Bekæmpelse nu alle danskere til at være med i ’10-kampen’: En 8-ugers sundhedsudfordring med 10 råd til en sundere livsstil.

Et nyt år er for mange lig med en frisk start. På tærsklen til slaget tolv står vi klar til at udfolde en ny og forbedret udgave af os selv. Mere motion, rygestop, vægttab, sundere kost eller mindre alkohol.


Men selvom viljen er der, kan det i en travl hverdag være svært at leve op til intentionen om et sundere liv. Især under coronapandemien, hvor hjemmearbejde, hjemmeskoling og mindre socialt samvær er blevet et vilkår for mange af os. Samtidig er mange idrætstilbud lukkede og den daglige cykeltur til og fra arbejde er måske erstattet med gåture til køleskabet.

Hvis du kan genkende følelsen, er du næppe alene. Men der er råd at hente. For nu kommer Kræftens Bekæmpelse med en håndsrækning i form af 10-kampen, som på en overskuelig og nem måde hjælper danskerne med at få sunde vaner, der forebygger kræft.

10-kampen er bygget op over 10 gratis udfordringer, der kommer direkte ind i mailboksen i løbet af februar og marts måned med konkrete hverdagstips til en sundere livsstil.

10-kampen giver sunde vaner
Det er fjerde år i træk, at Kræftens Bekæmpelse inspirerer til en sundere hverdag. Over 50.000 deltog sidste år, og mange har siden taget de gode vaner til sig. Det viser en undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af sidste års deltagere.

Her svarer 76 pct. af deltagerne, at de har fastholdt en ændret vane, efter de var med i 10-kampen. Især er mange (63 pct.) begyndt at spise mindre forarbejdet kød, mens knap 46 pct. spiser mere frugt og flere grøntsager.

– For mange af os, har 2020 ikke været et let år – slet ikke for det sunde liv. Derfor er vi ekstra glade for at se, at så mange deltagere alligevel holer ved de gode vaner fra 10-kampen, som kan forebygge fire ud 10 kræfttilfælde, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef fra Kræftens Bekæmpelse.

Flere gåture
I undersøgelsen svarer seks ud af 10 desuden, at de er begyndt at gå mere i fritiden efter 10-kampen.

Det giver rigtig god mening for Hanne Munch Scheller, som er seniorprojektleder i Forebyggelse & Oplysning og én af eksperterne i 10-kampen. Hun roser deltagernes vedholdenhed og understreger, at gåture er godt for både krop og sind:

– Gåture tæller ligesom al anden bevægelse på motionskontoen. Vi ved, at fysisk aktivitet mindsker risikoen for kræft. Omvendt øges kræftrisikoen, jo flere timer vi sidder stille og er inaktive. Gåture er noget vi alle kan få ind i hverdagen, uanset om det er en gåtur med hunden, powerwalk eller en hyggelig slentretur med familien. Alle skridt tæller, siger Hanne Munk Scheller.

– Vi skal holde sammen og holde os i gang, særligt i en tid med corona, tilføjer hun.

——————————————–

Fakta om 10-kampen
Første uge i 10-kampen starter den 29. januar til 26. marts og består af 10 mailudfordringer.

Udfordringerne kan f.eks. inspirere til at spise mere fuldkorn og flere grøntsager samt til at være mere aktiv i hverdagen. Deltagerne får også den nyeste viden om, hvorfor man eksempelvis bør undgå forarbejdet kød, begrænse sit alkoholindtag og kvitte cigaretterne, da rygning fortsat er skyld i flest kræfttilfælde.

Formålet er at motivere til et sundere og længere liv, fordi fire af ti kræfttilfælde kan forebygges med sunde, vedvarende livsstilsændringer i hverdagen. Bemærk dog, at kræft ikke kun skyldes faktorer, som den enkelte kan påvirke. Tilfældige mutationer i kroppen og genetik kan også spille ind.

Det siger sidste års deltagere fra 10-kampen:

  • 63 pct. spiser mindre forarbejdet kød
  • 43 pct. spiser mindre kød fra firbenede
  • 41 pct. spiser mere fuldkorn
  • 46 pct. spiser mere frugt og grønt
  • 61 pct. går mere i fritiden
  • 44 pct. dyrker mere motion i fritiden

Beskrivelse af undersøgelsen:
Analysen er foretaget af Kræftens Bekæmpelse i december 2020 med basis i svar fra 2115 respondenter. Undersøgelsen er distribueret til 20.000 tilfældigt udvalgte 10-kampdeltagere fra kampagnen i 2020 og er repræsentativ på regioner.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER