Midlertidig grænsekontrol: Sådan påvirker det politiet i Nordjylland

Arkivfoto: Nordjyllands Politi.
Print Friendly, PDF & Email

Som følge af regeringens beslutning i går aftes, 13. marts 2020, om en udvidelse af den midlertidige grænsekontrol skal Nordjyllands Politi nu gennemføre kontrol i Aalborg Lufthavn, Hirtshals Havn og på Frederikshavn Havn fra i dag, den 14. marts, til og med den 13. april 2020.

Beslutningen er truffet for at hæmme spredningen af coronavirus/COVID-19, og politiet vil således være til stede ved ankomster og afgange de pågældende steder.


Anerkendelsesværdigt formål kræves 
Det kommer til at indebære, at personer, som ikke har et anerkendelsesværdigt formål med indrejse til Danmark, skal afvises. 

Den midlertidige grænsekontrol får altså ikke konsekvenser for de borgere, der bor eller arbejder i Danmark, herunder selvstændige erhvervsdrivende, der udfører arbejde i Danmark samt lastbiler med gods – f.eks. fødevarer og medicin. Men disse personer og køretøjer vil, ligesom øvrige personer og biler, blive kontrolleret. 

Kontrollen skal forhindre, at udenlandske statsborgere, som ikke har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen, kommer ind i landet med øget smitterisiko til følge. 

Forlænget rejsetid og ventetid
Personer, der krydser den danske grænse for at komme hjem, f.eks. svenskere, der har været på ferie i udlandet, vil blive anset for at have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Det samme gælder ved transit i lufthavnen og for flypersonale. 

”Det er vores hensigt at udføre kontrollen, så den er til mindst mulig gene for rejsende og trafikafviklingen,” siger Anders Uhrskov, men der vil opstå forlænget rejsetid og ventetid i forbindelse med kontrollerne.  

På coronasmitte.dk kan du læse mere om, hvad der er, og hvad der ikke er et anerkendelsesværdigt formål. 


Kilde: Nordjyllands Politi