3 gode råd: Sådan sikrer du et sundt indeklima i hjemmet

Foto: Swedoor
Print Friendly, PDF & Email


Et sundt indeklima har stor betydning for vores ve og vel, og med frisk luft, minimalt støjniveau og et godt lysindfald kan du skabe de bedste forudsætninger for dit helbred.

En gennemsnitsdansker bruger omkring 90 procent af sin tid indendørs, og det er derfor vigtigt at have et godt indeklima i hjemmet. Hvis det ikke er tilfældet, kan det påvirke helbredet og medføre hovedpine, træthed eller i værste fald stress. Det er dog muligt at komme et dårligt indeklima til livs, og et godt sted at starte er ved at tage et kig på vinduer og døre:


– Kondens kan være et tegn på dårligt indeklima, og en hoveddør med glasruder, som rigtig mange danskere har i dag, kan bruges som en god indikator på, hvordan indeklimaet i huset er. En nyere dør har bedre isoleringsevne end en ældre, og dug viser sig derfor nemmere på ruderne ved den nye dør, lyder det fra Peter Sejling, der er salgsdirektør hos dørproducenten SWEDOOR.

Peter Sejling tilføjer desuden, at ganske få ændringer i hjemmet kan bidrage til at forbedre indeklimaet i din bolig.

1. Luft ud dagligt
Frisk luft kan både hjælpe på koncentrationen og helbredet. Ifølge Miljøstyrelsen er der nemlig en sammenhæng mellem fugtproblemer i boligen og symptomer som hoste, dårlig vejrtrækning og hovedpine, blandt andet fordi fugt skaber optimale rammer for husstøvmider. Af samme grund skal man også være påpasselig med at tørre tøj indendørs eller åbne døren efter et varmt bad.

– Hyppig udluftning kan have en positiv effekt på indeklimaet. Det er bedre at lave flere korte gennemtræk et par gange om dagen end at lave én lang udluftning. En god vane vil for eksempel være at lufte ud i soveværelset om morgenen, mens man er i bad og lufte ud i hele huset, når man kommer hjem fra arbejde. Så vil man hurtigt mærke en markant forbedring i indeklimaet, forklarer Peter Sejling.

2. Sænk støjniveauet
Støj kan resultere i dårlig søvn og stress eller irritation i løbet af dagen. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre for at få ro i hjemmet, og et oplagt sted

at starte er husets døre:

– En støjreducerende dør kan være et klogt valg til eksempelvis teenageværelset eller soveværelset. I modsætning til almindelige, lette døre kan en støjreducerende dør være med til at give ro i løbet af dagen og ikke mindst om natten, fortæller Peter Sejling.

3. Sørg for godt lysindfald
Lys i hjemmet har ligeledes stor betydning for indeklimaet og vores sundhed generelt. De fleste danskere vil gerne leve i et lyst og indbydende hjem, men faktisk kan lys også modvirke angst og påvirke vores humør. Med glasdøre kan man sikre sig et bedre, naturligt lysindfald i hjemmet, som samtidig giver et flot og elegant design.