2000 år gammelt fund kommer til ære og værdighed i Aabybro

Det lille bronzehoved er hult, og midt i panden er der et hul, hvori der måske har siddet en ring. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

2000 år gammelt fund kommer til ære og værdighed i Aabybro

Tirsdag d.14. februar kl.14 afsløres en afstøbning af det berømte bronzetyrehoved, som Julius Mølgaard fandt i Vildmosen i 1934. Det sker på Aabybro Rådhus, og alle er velkomne.

I 1934 stødte den 24-årige Julius Mølgaard på noget usædvanligt, da han sammen med sin bror var ude for at grave tørv til opvarmning af hjemmet, Haugaardsminde – i dag Centralgaardsvej 121 ved Aabybro. Tørvegravningen fandt sted i Vildmosen, og Julius troede i første omgang, at det var en sten, han var stødt på. Men ved nærmere øjesyn viste det sig at være en bronzegenstand, formet som et tyrehoved og på størrelse med et hønseæg.

Findeløn og et par nye sko

Tørveparcellen, hvor tyrehovedet blev fundet, ligger på linien mellem trædestenene ved Aaby Bjerg og Sandelsbjerg i Vildmosen. Det hørte dengang under Birkelse Gods, og Julius afleverede derfor tyrehovedet til godsforvalter Knud Koch, som sørgede for, at det kom videre til Nationalmuseet. Julius fik 25 kr. i findeløn, hvilket dengang svarede til en ugeløn for en arbejder, og for 9,50 kr. købte han et par nye sko. Det fortæller Julius’s niece, Kirsten Mølgaard, der har nedskrevet detaljerne omkring sin onkels berømte fund.

Klenodie på Nationalmuseet

I dag indgår det lille bronzetyrehoved i Nationalmuseets oldtidssamling. Ifølge eksperterne, Peter Pentz og Flemming Kaul, er der tale om et usædvanligt fund, og museet betragter bronzehovedet som et af klenodierne i oldtidssamlingen. Sandsynligvis har hovedet har været ét af flere håndtag på et større kar, en såkaldt figurkedel, hvor Gundestrupkarret fra Himmerland er det mest berømte fund. Figurkedlerne stammer fra århundrederne op til Kristi fødsel (år 0), hvor den keltiske kultur var fremherskende, og har sandsynligvis været anvendt i forbindelse med religiøse ritualer, før de endte som offergaver i moserne.

Velkommen d.14. februar kl.14

Med støtte fra Norlys og stort engagement fra den lokale ildsjæl, Grethe Rolle, er der nu blevet fremstillet en bronzeafstøbning af det 2000 år gamle bronzetyrehoved. Afstøbningen afsløres tirsdag d.14. februar kl.14 på Aabybro Rådhus i Borgerservice, hvor den herefter kommer til hænge, så alle kan nyde den og fascineres af historiens vingesus.

Alle interesserede er meget velkomne til ferniseringen, hvor Grethe Rolle og borgmester Mogens Christen Gade begge vil sige et par ord.

LÆS OGSÅ: Hvilken tv-pakke har du? – Norlys tilpasser tv-pakker og priser